Ο χυμός καρότου είναι από τους πιο νόστιμους και πιο υγιεινούς χυμούς που μπορούμε να καταναλώσουμε καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ελαφρύς, χωρίς να μας φουσκώνει είναι ο ιδανικός για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Ο χυμός καρότου γίνεται από ολόκληρα καρότα και είναι ιδιαίτερα θρεπτικός.
Δεν παρέχει μόνο κάλιο και βιταμίνη C αλλά είναι πλούσιο σε προβιταμίνη Α. Η κατανάλωση χυμού καρότου, θεωρείται ότι ενισχύει την ανοσία και βελτιώνει πολλά μέρη του σώματός μας.
Αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε το χυμό πορτοκαλιού, ο χυμός καρότου είναι η ιδανική επιλογή με πολλά οφέλη για την υγεία μας.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΟΣ
Ο χυμός καρότου έχει χαμηλές θερμίδες και υδατάνθρακες. Ένα φλιτζάνι χυμού καρότου περιέχει:
- Θερμίδες – 96
- Πρωτεΐνη– 2 γρ.
- Λίπος – λίγοτερο από 1 γρ.
- Υδατάνθρακες – 22 γρ.
- Ζάχαρη– 9 γρ.
- Βιταμίνη Α- 255% της ημερήσιας αξίας
- Βιταμίνη C– 23% της ημερήσιας αξίας
- Βιταμίνη K -31% της ημερήσιας αξίας
- Κάλιο– 15% της ημερήσιας αξίας
Επίσης, παρέχει τις καροτενοειδείς χρωστικές – λουτεΐνη και ζεαξανθίνη- οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα μας.
ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ
Ο χυμός καρότου περιέχει μεγάλες ποσότητες θρεπτικών ουσιών που ωφελούν τα μάτια μας. Συγκεκριμένα ένα φλιτζάνι περιέχει πάνω από 250% της ημερήσιας αξίας για τη βιταμίνη Α, κυρίως με τη μορφή καροτονοειδών.
Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών. Επιπλέον, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη προστατεύουν τα μάτια από το βλαβερό φως. Μειώνουν τον κίνδυνο οφθαλμικών προβλημάτων, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.
ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Οι βιταμίνες Α και C που περιέχονται δρουν σαν αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τα ανοσοκύτταρα από βλάβες των ελευθέρων ριζών.
Ο χυμός αυτός είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Β6 παρέχοντας πάνω από το 30% της ημερήσιας αξίας σε ένα φλιτζάνι. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για βέλτιστη ανοσοαπόκριση και η ανεπάρκεια της συνδέεται με εξασθενημένη ανοσία.
ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΟ ΣΤΟ ΑΙΜΑ
Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων χυμό καρότου μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Περιέχει προβιοτικά, τα οποία είναι ευεργετικά και επηρεάζουν τα βακτήρια του εντέρου που σχετίζονται με το διαβήτη.
Επίσης, περιέχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η κατανάλωση χαμηλών γλυκαιμικών τροφών βελτιώνει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.
ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Ένα φλιτζάνι χυμό καρότου παρέχει πάνω από το 20% της ημερήσιας αξίας για τη βιταμίνη C, το οποίο είναι το απαραίτητο συστατικό για τη παραγωγή κολλαγόνου.
Παρέχει ελαστικότητα και αντοχή στο δέρμα. Επιπλέον, λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό και προστατεύει το δέρμα από βλάβες των ελευθέρων ριζών.
Ο χυμός καρότου πρέπει να έχει μια θέση στο διατροφή μας χάρη στη θρεπτική του αξία.