Πολλά έχουμε διαβάσει για τη βιταμίνη C και πως αυτή είναι ωφέλιμη για τη γενική μας υγεία.
Ήρθε η ώρα να μάθουμε και κάτι καινούριο για τις ιδιότητές της.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Οtago, διαπιστώθηκαν τα πλεονεκτήματά της, μέσω της κατανάλωσης φρούτων και μάλιστα ολόκληρων. Ένα από αυτά είναι το ακτινίδιο.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Αυτοί που συμμετείχαν στην έρευνα, έτρωγαν για 4 εβδομάδες δύο ακτινίδια. Στη συνέχεια, υποβλήθηκαν σε μέτρηση των επιπέδων βιταμίνης C και απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο για την ευεξία, τη κούραση και τη διάθεση.
Τα αποτελέσματα ήταν άκρως εντυπωσιακά, καθώς τα επίπεδα της βιταμίνης C αυξήθηκαν σε όσους έτρωγαν ακτινίδια, αφού ένιωθαν μεγαλύτερη ζωτικότητα.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Αυξάνει τη διάθεση και την ευεξία, μειώνει το αίσθημα κόπωσης απ’ότι συμβαίνει με τα συμπληρώματα.
Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι το γεγονός ότι τα οφέλη από την κατανάλωση των ακτινιδίων έγιναν εμφανή σε μόλις 2 βδομάδες.
Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή ορμονών και νευροδιαβιβαστών, όπως η αδρεναλίνη, η σεροτονίνη και η ωκυτοκίνη, που ελέγχουν τα επίπεδα του στρες, ρυθμίζουν τη διάθεση και προάγουν την ευεξία.
Η νέα έρευνα ανέδειξε τη συμβολή της συγκεκριμένης βιταμίνης στις νοητικές λειτουργίες, καθώς συνδέεται με τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.