Το στρούντελ έρχεται και στη vegan εκδοχή του.
Ένα εύκολο γλυκό, με τη μυρωδιά του μήλου και της κανέλας να αναδύονται και να μας χορταίνουν πριν καν το δοκιμάσουμε.
ΥΛΙΚΑ
- 1/3 φλ. σταφίδες
- 2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
- 5 φύλλα κρούστας
- 2 μέτρια μήλα
- 1/3 φλ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. φυτικό βούτυρο ή ελαιόλαδο
- 1/4 φλ. ψίχουλα
- 1/4 κ.γλ. κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 λεμόνι (χυμός)
- 1/3 φλ. καρύδια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε πρώτα σε μπρίκι τις σταφίδες και περιχύνουμε με το κονιάκ.
Το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, το αποσύρουμε από την εστία και το καλύπτουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν και να φουσκώσουν. Αλέθουμε τα καρύδια.
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στα 4 και κάθε τέταρτο το κόβουμε λεπτές φέτες. Τα ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού.
Λιώνουμε την μια κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε τα ψίχουλα.
Πασπαλίζουμε με 1 πρέζα από την κανέλα.
Τα αφήνουμε να ροδίσουν για 2-3 και τα προσθέτουμε στα μήλα καθώς επίσης και τα καρύδια και τη ζάχαρη (κρατάμε 2 κ.σ.).
Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις ρίχνουμε στη γέμιση.
Ανακατεύουμε πολύ καλά τη γέμιση. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο για το φύλλο κρούστας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Απλώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο.
Στρώνουμε επάνω 1 φύλλο κρούστας.
Το βουτυρώνουμε με πινέλο και πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας.
Αφού στρώσουμε τα 5 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, αδειάζουμε τη γέμιση κατά μήκος. Κλείνουμε τα πλαϊνά του φύλλου και τυλίγουμε το στρούντελ μήλου σε ρολό.
Φροντίζουμε η ένωση των φύλλων να είναι προς τα κάτω.
Αλείφουμε το νηστίσιμο στρούντελ με λίγο βούτυρο, το μεταφέρουμε με τη λαδόκολλα σε λαμαρίνα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε για 5′ και μετά αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.