Η κλασική συνταγή για το ραβανί μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τα γούστα μας.
Η συγκεκριμένη συνταγή που θα σας παρουσιάσουμε είναι vegan, συνδυάζει δύο αγαπημένες γεύσεις μας, τη σοκολάτα και τη καρύδα, και δημιουργούν ένα νόστιμο αποτέλεσμα.
ΥΛΙΚΑ
- 1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ φλ. ινδοκάρυδο
- 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 φλ. σπορέλαιο ή βούτυρο καρύδας
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. γάλα καρύδας
- ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
- 2 βανίλιες
- 1/2 κ.γλ. σόδα
- 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
- 1 φλ. τρούφα vegan πικρής σοκολάτας
- έξτρα καρύδα και τρούφα για την επιφάνεια
- Για το σιρόπι
Για το σιρόπι
- 1 ½ φλ. ζάχαρη
- 1 ½ φλ. νερό
- φλούδα λεμονιού (το κίτρινο μόνο)
- σταγόνες λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε πρώτα σε μπολ τα στερεά υλικά, αλεύρι, καρύδα και μπέικιν πάουντερ.
Στο μίξερ με σύρμα, χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει ζάχαρη και να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε το γάλα, το ξύσμα, την βανίλια και τέλος διαλύουμε τη σόδα στο πορτοκάλι. Το ρίχνουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα στερεά υλικά. Προσθέτουμε την τρούφα και απαλά ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο μικρό ταψάκι 26 ή 28 εκ.
Ψήνουμε το νηστίσιμο ραβανί σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να εμφανιστούν τρυπούλες την επιφάνεια του.
ΣΙΡΟΠΙ
Βράζουμε το σιρόπι για 3 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Το αφήνουμε για 10΄στον πάγκο. Τρυπάμε με σουβλί την επιφάνεια του γλυκού. Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι λίγο λίγο το γλυκό και σιγά σιγά να το πιει όλο.
Πασπαλίζουμε μπόλικη τριμμένη καρύδα και τρούφα, αφήνουμε να κρυώσει τελείως και έπειτα κόβουμε, ακόμα καλύτερα την επόμενη μέρα. Στο ψυγείο γίνεται ακόμα πιο ωραίο.