Vegan πεϊνιρλί

Το αγαπημένο μας πεϊνιρλί τώρα και σε vegan εκδοχή.

Ανεξάρτητα, αν είστε vegan ή όχι μπορείτε να το απολαύσετε και να γευτείτε κάθε συστατικό του. Ειδικά το τυρί που λιώνει στο στόμα.

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γραμ. αλεύρι δυνατό ή για όλες χρήσεις
  • 1 κύβο νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 ½ κ.γλ. αλάτι
  • νερό χλιαρό όσο σηκώσει (περίπου 350 ml)
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • 50 γραμ. λιωμένη μαργαρίνη
  • 350 γραμ. φυτικό τυρί νηστίσιμο
  • λίγα ψητά ντοματίνια
  • λίγο δυόσμο
  • λίγο άνηθο ή μάραθο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη για το νηστίσιμο πεϊνιρλί. Σε ένα μικρο μπολ θρυμματίζουμε την φρέσκια μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, λίγο από το νερό και 1 κουταλιά από το αλεύρι. Ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 10′.

Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι και την ενεργοποιημένη μαγιά, καθώς και 2 κουταλιές από τη λιωμένη μαργαρίνη. Με κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά.

Βουτάμε τα χέρια σε έξτρα αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή εύπλαστη ζύμη. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45′ με 1 ώρα σε δροσερό σημείο (να μην φουσκώσει γρήγορα σε ζεστό σημείο η ζύμη).

Ανοίγουμε το ζυμάρι σε χοντρό φύλλο με τον πλάστη και δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμο. Βοηθάμε με τις παλάμες ώστε να ισιώσει το φύλλο.

Κόβουμε σε κομμάτια τόσα όσα και τα πεϊνιρλί που θέλουμε, σχηματίζοντας παραλληλόγραμμα φύλλα για μικρά ή μεγάλα πεϊνιρλί.

Αφήνουμε να ξεκουραστούν 5 λεπτά. Η ζύμη όταν ξεκουράζεται δουλεύεται πιο σωστά και γίνεται πιο ελαστική και αφράτη.

Αλείφουμε περιμετρικά κάθε φύλλο με λίγο νερό με τα δάχτυλα.

Κλείνουμε σε σχήμα πεϊνιρλί βοηθώντας με τα χέρια να σχηματιστεί η κλασική γόνδολα. Στην μια πλευρά διπλώνουμε σε γωνία τις δυο άκρες και φυλακίζουμε την ένωση από κάτω. Το ίδιο κάνουμε στην απέναντι πλευρά. Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά σχηματίζοντας τοίχος για να κρατήσει την γέμιση.

Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί ή πασπαλισμένο με αλεύρι. Αφήνουμε κενό μεταξύ τους. Γεμίζουμε με νηστίσιμο φυτικό τυρί και γαρνίρουμε με ψητή ντομάτα και ότι άλλο θέλουμε.

Αλείφουμε με λίγο νερό τα πεϊνιρλί για να τραγανίσει η ζύμη στο ψήσιμο και να κάνει κόρα.

Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου στην πιο δυνατή θερμοκρασία που έχει ο φούρνος (250ºC) για περίπου 13 λεπτά μέχρι να ροδίσει πολύ καλά.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι καυτά, τα αλείφουμε με λίγη λιωμένη μαργαρίνη. Τα απολαμβάνουμε όσο είναι ζεστά.

Αν θέλουμε ετοιμάζουμε πολλά πεϊνιρλί και τα προψήνουμε για 4 -5 λεπτά σε δυνατό φούρνο για κρατήσει το σχήμα του.

Αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για άμεση χρήση. Κατόπιν γεμίζουμε με την γέμιση που θέλουμε και ψήνουμε για να ροδίσουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

MasterChef: Ο Σταύρος Βαρθαλίτης μπαίνει στην κουζίνα μας

Ο νικητής του MasterChef, Σταύρος Βαρθαλίτης μπαίνει στην κουζίνα μας και μοιράζεται μαζί μας εύκολες και νόστιμες συνταγές.  Ο Σταύρος Βαρθαλίτης, ο φετινός νικητής του...

Πως επηρεάζουν την υγεία των παιδιών τ’αναψυκτικά

«Μαμά θέλω πορτοκαλάδα», είναι μια κοινή φράση που ακούμε από τα παιδιά. Και η μαμά τρέχει να ικανοποιήσει την επιθυμία του παιδιού της μιας...

Τα hair trends που θα σε πάνε σε άλλο level

Κάθε χρονιά ανυπομονούμε για τις νέες τάσεις, όχι μόνο στα ρούχα, αλλά και στα μαλλιά. Βλέπετε, η ομορφιά, έχει πολλές κατηγορίες που μας μονοπωλούν...

Σκέψεις ανδρών που δε θα σου πουν ποτέ

Ο άνδρας όσο κι αν σας αγαπάει, ποτέ δεν θα σας πει όσα σκέφτεται. Οι άνδρες δεν έχουν τον ίδιο αυθορμητισμό μ' εμάς και...

Έτσι θα φτιάξεις βιετναμέζικο κρύο καφέ

Ο καφές αποτελεί καθημερινή συνήθεια. Έχουμε πολλές επιλογές, αλλά γιατί να μη δοκιμάσουμε μια νέα γεύση που οι περισσότεροι σίγουρα δε θα γνωρίζουν. Ο βιετναμέζικος...