Vegan πεϊνιρλί

Το αγαπημένο μας πεϊνιρλί τώρα και σε vegan εκδοχή.

Ανεξάρτητα, αν είστε vegan ή όχι μπορείτε να το απολαύσετε και να γευτείτε κάθε συστατικό του. Ειδικά το τυρί που λιώνει στο στόμα.

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γραμ. αλεύρι δυνατό ή για όλες χρήσεις
  • 1 κύβο νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 ½ κ.γλ. αλάτι
  • νερό χλιαρό όσο σηκώσει (περίπου 350 ml)
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • 50 γραμ. λιωμένη μαργαρίνη
  • 350 γραμ. φυτικό τυρί νηστίσιμο
  • λίγα ψητά ντοματίνια
  • λίγο δυόσμο
  • λίγο άνηθο ή μάραθο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη για το νηστίσιμο πεϊνιρλί. Σε ένα μικρο μπολ θρυμματίζουμε την φρέσκια μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, λίγο από το νερό και 1 κουταλιά από το αλεύρι. Ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 10′.

Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι και την ενεργοποιημένη μαγιά, καθώς και 2 κουταλιές από τη λιωμένη μαργαρίνη. Με κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά.

Βουτάμε τα χέρια σε έξτρα αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή εύπλαστη ζύμη. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45′ με 1 ώρα σε δροσερό σημείο (να μην φουσκώσει γρήγορα σε ζεστό σημείο η ζύμη).

Ανοίγουμε το ζυμάρι σε χοντρό φύλλο με τον πλάστη και δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμο. Βοηθάμε με τις παλάμες ώστε να ισιώσει το φύλλο.

Κόβουμε σε κομμάτια τόσα όσα και τα πεϊνιρλί που θέλουμε, σχηματίζοντας παραλληλόγραμμα φύλλα για μικρά ή μεγάλα πεϊνιρλί.

Αφήνουμε να ξεκουραστούν 5 λεπτά. Η ζύμη όταν ξεκουράζεται δουλεύεται πιο σωστά και γίνεται πιο ελαστική και αφράτη.

Αλείφουμε περιμετρικά κάθε φύλλο με λίγο νερό με τα δάχτυλα.

Κλείνουμε σε σχήμα πεϊνιρλί βοηθώντας με τα χέρια να σχηματιστεί η κλασική γόνδολα. Στην μια πλευρά διπλώνουμε σε γωνία τις δυο άκρες και φυλακίζουμε την ένωση από κάτω. Το ίδιο κάνουμε στην απέναντι πλευρά. Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά σχηματίζοντας τοίχος για να κρατήσει την γέμιση.

Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί ή πασπαλισμένο με αλεύρι. Αφήνουμε κενό μεταξύ τους. Γεμίζουμε με νηστίσιμο φυτικό τυρί και γαρνίρουμε με ψητή ντομάτα και ότι άλλο θέλουμε.

Αλείφουμε με λίγο νερό τα πεϊνιρλί για να τραγανίσει η ζύμη στο ψήσιμο και να κάνει κόρα.

Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου στην πιο δυνατή θερμοκρασία που έχει ο φούρνος (250ºC) για περίπου 13 λεπτά μέχρι να ροδίσει πολύ καλά.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι καυτά, τα αλείφουμε με λίγη λιωμένη μαργαρίνη. Τα απολαμβάνουμε όσο είναι ζεστά.

Αν θέλουμε ετοιμάζουμε πολλά πεϊνιρλί και τα προψήνουμε για 4 -5 λεπτά σε δυνατό φούρνο για κρατήσει το σχήμα του.

Αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για άμεση χρήση. Κατόπιν γεμίζουμε με την γέμιση που θέλουμε και ψήνουμε για να ροδίσουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ευλογία να είσαι νονά

Το να είσαι νονά είναι μεγάλη ευτυχία και ευλογία. Πρόκειται για το πνευματικό σου παιδί και πρέπει να είσαι δίπλα του από την πρώτη...

Οι δέκα δερμάτινες φούστες που είναι τάση το φετινό φθινόπωρο!

Το φετινό φθινόπωρο επιβάλλει δερμάτινες φούστες... μακριές, μίνι, πλισέ, σε έντονα ή μη χρώματα... Όπως και να έχει μιλάμε για ένα «must-have» κομμάτι που...

Μπαντάνα: Το αξεσουάρ των 90s επέστρεψε

Ότι η μόδα επαναφέρει αξεσουάρ που είχαν για χρόνια μείνει ξεχασμένα στη ντουλάπα μας, το έχουμε συναντήσει πολλές φορές. Η μπαντάνα, είναι ένα από αυτά....

«Άγριες Μέλισσες»: Αλλάζουν όλα όσα ξέραμε στο Διαφάνι

Συγκλονίζουν τα επόμενα επεισόδια της επιτυχημένης σειράς του ΑΝΤ1 «Άγριες Μέλισσες», αφού έρχονται στο προσκήνιο τρομακτικές αλήθειες που ανατρέπουν στο Διαφάνι όλα όσα ξέραμε. Τι...

Survivor: Αστρονομικά τα ποσά που έχουν λάβει οι παίκτες μέχρι σήμερα

Από την ημέρα που ξεκίνησε το Survivor 4, πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με τις χρηματικές αμοιβές των διαγωνιζόμενων, διάσημων και μη. Μπορεί οι παίκτες...