Τα μπιφτέκια μπορούμε να τα παρασκευάσουμε με όποιο βασικό υλικό θέλουμε. Αυτή η συνταγή είναι κάπως διαφορετική, αφού το βασικό υλικό για την παρασκευή τους είναι η κινόα. Το αποτέλεσμα σίγουρα δε θα σας αφήσει αδιάφορους!
ΥΛΙΚΑ
- 1 φλιτζ. κινόα
- 2 φλιτζ. νερό
- 1 φλιτζ. ρύζι Καρολίνα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κρεμμύδι ψιλομμένο
- 1 καρότο ψιλομμένο
- 1/2 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 4-5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- 1/2 κ.γλ. κάρυ
- 1/2 κ.γλ. κουρκουμάς
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
- Ξεπλένουμε την κινόα σε άφθονο νερό, τρίβοντας καλά με το χέρι ώστε να φύγει η πικρή γεύση της φλούδας. Στη συνέχεια στραγγίζουμε, τοποθετούμε σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το νερό. Προσθέτουμε το αλάτι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά αυστηρά για το πολύ 20 λεπτά. Απομακρύνουμε από το μάτι και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει η κινόα. Κατόπιν τη σουρώνουμε.
- Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Καλό είναι να μαλακώσει αρκετά για να βοηθήσει στο πλάσιμο των μπιφτεκιών. Σουρώνουμε το ρύζι και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ μαζί με την κινόα.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μπέικιν πάουντερ, το κρεμμύδι, το καρότο, τον μαϊντανό, τη φρυγανιά, το κάρυ και τον κουρκουμά.
- Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα εύπλαστο σφιχτό μείγμα.
- Πλάθουμε σε αφράτα μπιφτέκια. Τα αραδιάζουμε σε ταψί αλειμμένο με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20 λεπτά. Κατόπιν τα αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με λαχανικά και μουστάρδα.