Μια παραδοσιακή συνταγή, που έχει τις ρίζες στα αρχαία χρόνια, είναι η μουσταλευρία. Μια γλυκιά απόλαυση που αρκετοί προτιμούν, αν δεν τα έχουν «καλά» με τη σοκολάτα ή άλλα γλυκά.
Η συγκεκριμένη συνταγή διατηρεί τη παραδοσιακή μορφή της αλλά σε vegan παραλλαγή. Ένα φθινοπωρινό γλυκό που το απολαμβάνουμε, όμως, καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.
ΥΛΙΚΑ
- 1 λίτρο νερό
- 50 γρ. κορν φλάουρ
- 50 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 γρ. πετιμέζι
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/3 κ.γ. γαρίφαλο
- 50 γρ. σουσάμι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το κορν φλάουρ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το πετιμέζι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
- Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με το σύρμα. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μια βράση και να πήξει το μείγμα.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το σουσάμι. Αφήνουμε να καβουρδιστεί και μεταφέρουμε στο μείγμα στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τη βανίλια, ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Μοιράζουμε το μείγμα σε ατομικά μπολάκια και αφήνουμε να κρυώσουν. Μόλις φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου μεταφέρουμε στο ψυγείο.
- Σερβίρουμε με την κανέλα και τα καρύδια.