Το ρύζι των Χριστουγέννων είναι μια ωραία συνταγή για να «κλέψουμε» τις εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι.
Το ρύζι των Χριστουγέννων, είναι μια ιδιαίτερη συνταγή και διαφέρει σε μεγάλο βαθμό απo oποιοδήποτε ρύζι έχουμε δοκιμάσει.
Περιέχει πολλά μυρωδικά και γεύσεις που συνδυάζονται, απογειώνοντας το πιάτο μας. Ετοιμάστε τα πιρούνια σας γι’ αυτό το εξαιρετικό πιάτο.
ΥΛΙΚΑ
Για το ρύζι
- 320 γρ. ρύζι μπασμάτι αρωματικό
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 4 γρ. κανέλα, στικ
- 20 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 4 τεμ. κάρδαμο, τριμμένο
- 4 τεμ. δάφνη
- 660 γρ. ζωμό λαχανικών
- 5 γρ. κουρκουμά
- 5 γρ. κάρι
- 160 γρ. μείγμα ξηρών καρπών (τελείωμα)
- Αλάτι
Για το μείγμα των ξηρών καρπών και των αποξηραμένων φρούτων
- 50 γρ. χουρμάδες αποξηραμένους, σε μικρά καρέ
- 50 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 40 γρ. σταφίδες Κορίνθου, κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 60 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
- 60 γρ. φιστίκια πέκαν, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 100 γρ. ρόδι
- 40 γρ φρέσκο κρεμμύδι
- 10 γρ. χυμός λάιμ
- 1 γρ. ξύσμα λάιμ
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το ρύζι
- Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ρύζι και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε με ένα καπάκι την κατσαρόλα μας.
- Μόλις το ρύζι βράσει απομακρυνόμαστε από την εστία, αφαιρούμε το καπάκι και αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία του προσθέτουμε το μείγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων.
Για τους ξηρούς καρπούς
Αναμειγνύουμε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα, ανακατεύοντας τα καλα.