Αν είσαι vegan το ψητό κουνουπίδι με μπαλσάμικο είναι μια ωραία ιδέα για το γεύμα των Χριστουγέννων.
Το ψητό κουνουπίδι μπορεί να το φάει και όποιος δεν είναι vegan, αλλά του αρέσει το κουνουπίδι και οι ιδιαίτερες γεύσεις.
ΥΛΙΚΑ:
(για 4-6 άτομα)
Ένα μεγάλο κουνουπίδι
2 κούπες ντομάτες
1 μεσαίο κόκκινο κρεμμύδι (κομμένο σε χοντρά κομμάτια)
250 γρ. πράσινα φασόλια
Αλατοπίπερο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κούπα ξύδι βαλσάμικο
¼ της κούπας καστανή ζάχαρη
Φρέσκος μαϊντανός, προαιρετικά, για γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Κόβουμε το κάτω μέρος από το κουνουπίδι, έτσι ώστε να στέκεται όρθιο στο ταψί.
Βάζουμε τις ντομάτες γύρω του, το κρεμμύδι και τα φασολάκια. Τα αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το λάδι.
Σε ένα μικρό τηγάνι, σε μεσαία φωτιά, ανακατεύουμε το βαλσάμικο με την καστανή ζάχαρη, μέχρι να βράσει, και έπειτα χαμηλώνουμε αμέσως την φωτιά.
Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, και χύνουμε το ξύδι στο κουνουπίδι (προσοχή, κρατάμε λίγο για αργότερα).
Ψήνουμε μέχρι το κουνουπίδι να ροδίσει και να γίνει μαλακό, για μια ώρα περίπου, βάζοντας πού και πού περισσότερο ξύδι.
Σερβίρουμε.