Το λικέρ είναι το ιδανικό aperitif πριν ξεκινήσουμε το γεύμα μας. Οι συνταγές λικέρ διαφοροποιούνται, αφού μπορούμε να το φτιάξουμε με ό,τι υλικά θέλουμε για να του δώσουμε τ’ απαραίτητα αρώματα.
Η παρακάτω συνταγή έχει άρωμα τριαντάφυλλου με τη γεύση του κόκκινου κρασιού να είναι έντονη.
ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ. φύλλα, από τριαντάφυλλα
- 1 λίτρο κρασί κόκκινο
- 700-800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 φύλλο αρμπαρόριζας
- 3 κ.σ. ανθόνερο, προαιρετικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαδάμε τα τριαντάφυλλα και κρατάμε μόνο τα ροδοπέταλα.
Πλένουμε πολύ καλά τα πέταλα, τα στραγγίζουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε αραδιασμένα σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει μία πετσέτα ή χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.
Βάζουμε το κρασί με τη ζάχαρη και το φύλλο της αρμπαρόριζας σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις λιώσει η ζάχαρη και αρχίσει να βράζει το σιρόπι, μετά από 2-3 λεπτά δηλαδή, ρίχνουμε τις σταγόνες ροδόνερου και τα ροδοπέταλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε μόνο με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει όλο το βράδυ.
Την άλλη ημέρα βάζουμε ένα μεγάλο σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ και περνάμε το λικέρ από σουρωτήρι για να χωρίσουμε το υγρό από τα πέταλα.
Παίρνουμε τα ροδοπέταλα που χρησιμοποιήσαμε και τα πιέζουμε με τη χούφτα μας να βγάλουν τα υγρά τους.
Σουρώνουμε το λικέρ περνώντας το από διπλό τούλι και τοποθετούμε χωνί στο οποίο έχουμε βάλει ένα μικρό σουρωτήρι, για να μεταφέρουμε το λικέρ σε καθαρές γυάλινες καράφες.
Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να ωριμάσει, είναι έτοιμο να το σερβίρουμε.