Η μοτσαρέλα είναι ένα τυρί που χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά στη μαγειρική μας.
Σε πίτσες, μακαρόνια και σαλάτες. Για κάποιους είναι απαγορευμένη τροφή, γιατί είναι ζωικό παράγωγο. Όχι, όμως, αν την φτιάξουμε εμείς σε vegan εκδοχή.
ΥΛΙΚΑ
- 200 γρ. ακατέργαστα κάσιους μουλιασμένα
- Χυμός ½ λεμονιού
- 1 κ.σ αλάτι
- 1 κ.σ άγαρ άγαρ
- 4 κ.σ ταπιόκας
- 1 κ.σ διατροφική μαγιά
- Νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ανακατέψτε τα μουλιασμένα κάσιους με 180 ml νερό, το χυμό λεμονιού, και το αλάτι σε ένα μπλέντερ υψηλής ταχύτητας μέχρι να πάρουν μια ομοιόμορφη υφή. Το αφήνετε στην άκρη.
- Ρίχνετε 200 ml νερό σε ένα τηγάνι και ρυθμίζετε το μάτι σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε το άγαρ άγαρ. Ανακατέψτε συνεχώς το μείγμα μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες και το μείγμα ν’αρχίσει να βράζει. Βάζετε τη θερμοκρασία στη χαμηλότερη σκάλα και το σκεπάζετε. Το αφήνετε για 3 λεπτά.
- Στη συνέχεια διαλύετε το άμυλο ταπιόκας σε 60 ml νερού και το αφήνετε στην άκρη.
- Κατόπιν, ανακατέψτε τη διατροφική μαγιά με το μείγμα κάσιους και αφήστε το στην άκρη.
- Αφού περάσουν 3 λεπτά, αφαιρέστε το καπάκι από το τηγάνι με το άγαρ άγαρ και προσθέστε το μείγμα κάσιους- διατροφική μαγιά, ανακατεύοντας πολύ καλά.
- Μόλις αναμειχθεί, προσθέστε το άμυλο ταπιόκας και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να γίνει «τυρί». Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 3-4 λεπτά. Ανακατέψτε πολύ καλά, γιατί θα καεί το μείγμα.
- Πλάστε το μείγμα σε μπάλες και τοποθετήστε το στο ψυγείο ή σε άλμη. Μπορεί να κρατηθεί για τέσσερις έως πέντε μέρες.