Ο βιγκανισμός έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και η Χριστίνα Ζουπάνου μας εξηγεί τι είναι το Tofu και πως το χρησιμοποιούμε στην διατροφή μας.
Το Tofu είναι μια φυτική τροφή που παράγεται από σόγια. Τα φασόλια σόγιας εμποτίζονται, μαγειρεύονται και συνθλίβονται σε υγρό. Με τη βοήθεια ενός πηκτικού, το υγρό πυκνώνει για να γίνει tofu. Το tofu είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και χοληστερίνη, gluten-free, κατάλληλο για vegetarians και vegans, επομένως είναι ένα δημοφιλές προϊόν κυρίως μεταξύ των ατόμων που επιλέγουν να ακολουθήσουν μια εξειδικευμένη διατροφή.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι tofu, που καθορίζονται ανάλογα με τη σταθερότητα και την περιεκτικότητα σε νερό. Όσο πιο σταθερό και πηχτό, τόσο λιγότερη είναι η περιεκτικότητα του σε νερό, κάνοντάς το να διαθέτει περισσότερες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Οι πιο υγρές ποικιλίες, όπως το silken και το soft tofu, έχουν περισσότερο νερό και λιγότερες θερμίδες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος.
Πολλοί το επιλέγουν στα γεύματά τους λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, των χαμηλών λιπαρών του και φυσικά όλων των υπόλοιπων στοιχείων που διαθέτει. Δεδομένου ότι το tofu είναι μια πλήρης φυτική πρωτεΐνη, πολλοί άνθρωποι που δεν τρώνε κρέας χρησιμοποιούν το tofu ως την κύρια πρωτεΐνη σε ένα γεύμα.
Επίσης, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση. Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς πως είναι άγευστο. Αυτό για πολλούς αποτελεί ένα θετικό χαρακτηριστικό μιας και είναι εύκολο στο μαγείρεμα και μπορούμε να του δώσουμε τη γεύση που επιθυμούμε πχ. Ινδική γεύση με κάρυ, BBQ εάν και εφόσον κανείς το μαρινάρει σε BBQ sauce, πιο ασιατική γεύση με απλή σόγια κλπ.
Σημείωση: Στην περίπτωση που υπολογίζετε τις θερμίδες των γευμάτων σας, φροντίστε να συμπεριλάβετε τις θερμίδες της tofu μαρινάδας, σάλτσας ή topping που θα επιλέξετε.
Ποικιλίες tofu και που χρησιμοποιούνται
Το Extra-firm tofu ή dry tofu είναι πολύ σταθερό. Μπορεί να τηγανιστεί, να ψηθεί ή να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο κρέατος. Μπορεί επίσης όπως προαναφέρθηκε να μαριναριστεί για επιπλέον γεύση.
Το firm tofu συσκευάζεται σε νερό. Μπορεί να ψηθεί, να γίνει πουρές, ή να θρυμματιστεί και να προστεθεί σε σαλάτες. Το firm tofu μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει ένα vegan γεύμα το οποίο θυμίζει scrambled αυγά.
Το Soft tofu χρησιμοποιείται σε τρόφιμα που αναμιγνύονται όπως ντρέσινγκ σαλάτας, ντιπ και σούπες.
Και τέλος, το silken tofu είναι ένα ασυμπίεστο tofu ιαπωνικού στιλ. Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό από όλους τους τύπους tofu. Χρησιμοποιείται σε τρόφιμα όπως τα smoothies και την πουτίγκα.