Μια ιδιαίτερη γεύση έρχεται να κάνει τη διαφορά και να μας δώσει την αίσθηση του γκουρμέ. Το gazpacho με καρπούζι είναι αυτό που λέμε «μια διαφορετική νότα νοστιμιάς στο τραπέζι μας».
Πρόκειται για μια συνταγή που τα κύρια συστατικά της είναι οι ντομάτες και το καρπούζι.
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό ντομάτες
- 2 κιλά καρπούζι, καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 αγγούρι, καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
- 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, μόνο τα φύλλα + έξτρα, για το σερβίρισμα
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. ξίδι, από κόκκινο κρασί
- χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
- αλάτι
- πιπέρι
- 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα + έξτρα, για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις ντομάτες και χαράζουμε την ακριβώς αντίθετη πλευρά.
Ρίχνουμε τις ντομάτες στο βραστό νερό και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα.
Αφαιρούμε τις ντομάτες από την κατσαρόλα και μεταφέρουμε αμέσως σε ένα μπολ με νερό και πάγο. Αφήνουμε για 1 λεπτό να κρυώσουν και αφαιρούμε τη φλούδα με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Όπως θα προσέξουμε, η φλούδα της ντομάτας, με αυτόν τον τρόπο, θα αφαιρείται πιο εύκολα.
Κόβουμε τις ντομάτες σε κομμάτια και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια -όσο δυνατόν περισσότερα μπορούμε- από το καρπούζι, και μεταφέρουμε στο μπολ με τις ντομάτες.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αγγούρι, το θυμάρι, το σκόρδο, το ξίδι, τον χυμό λάιμ, το αλάτι, το πιπέρι και τα φιστίκια Αιγίνης.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και μεταφέρουμε το μπολ στο ψυγείο για 2 ώρες.
Στη συνέχεια, αδειάζουμε τα υλικά του μπολ σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη και λεία σούπα. Αν θέλουμε μπορούμε να περάσουμε τη σούπα από σουρωτήρι για να αφαιρέσουμε τυχόν κουκούτσια που έχουν μείνει.
Σερβίρουμε σε μπολ ή ποτήρια, πασπαλίζουμε με τα φιστίκια Αιγίνης, και διακοσμούμε με το θυμάρι.