Cinnamon rolls ή αλλιώς ρολάκια κανέλας είναι μια πολύ καλή ιδέα για το γιορτινό τραπέζι.
Η συνταγή που θα σας δείξουμε είναι ιδανική και για vegan.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
- 240 ml γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
- 40 γρ. φυτικό βούτυρο
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 400 γρ. αλεύρι γοχ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
- 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ωμά)
- 30 γρ. αμύγδαλα (ωμά)
- 40 γρ. λιωμένο φυτικό βούτυρο
- 50 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 κ.γ. κανέλα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΕΙΨΗ:
- 30 γρ. λιωμένο φυτικό βούτυρο
- 160 γρ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2-4 κ.σ. γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
- 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ωμά)
- 30 γρ. αμύγδαλα (ωμά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα αμυγδάλου, το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρό.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο της κουζινομηχανής και προσθέτουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε να δράσει για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το αλάτι και σιγά-σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε με τον γάντζο για περίπου ένα-δύο λεπτά μέχρι να γίνει μια ενιαία μαλακή ζύμη, η οποία θα κολλάει ελαφρώς.
Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και του δίνουμε σχήμα μπάλας και το ακουμπάμε στον κάδο μας που τον έχουμε αλευρώσει και τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη για μια ώρα περίπου. Η ζύμη μας θα γίνει διπλάσια σε όγκο.
*Τα φιστίκια Αιγίνης και τα αμύγδαλα τα σπάμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Μεταφέρουμε τη ζύμη μας σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη ορθογώνια κομμάτια σε πάχος 0,5 εκ και αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη, κανέλα και τη μισή ποσότητα τριμμένων ξηρών καρπών.
Ξεκινάμε να τυλίγουμε τη ζύμη μας σφιχτά σε ρολό και το τοποθετούμε με την πλευρά που κλείνουν οι ζύμες, προς τα κάτω. Κόβουμε σε ρολά πάχους 4-5 εκ. και τα τοποθετούμε προσεκτικά σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί.
Αλείφουμε τα ρολά με το λιωμένο βούτυρο και καλύπτουμε ξανά με διάφανη μεμβράνη και τ’ αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15-2- λεπτά.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν, τα βγάζουμε από το φούρνο και ετοιμάζουμε το γλάσο.
Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τη ζάχαρη άχνη με το εκχύλισμα βανίλιας και το γάλα αμυγδάλου μέχρι να γίνει ρευστό γλάσο και περιχύνουμε τα ζεστά ρολά και πασπαλίζουμε με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.
Tips: Για να σερβίρετε τα cinnamon rolls πρέπει να έχει περάσει μια ώρα από την στιγμή που ρίξατε το γλάσο.