Φρέσκο και επεξεργασμένο κρέας, τυρί, αυγά, τρόφιμα με ζάχαρη, αναψυκτικά και σιτηρά είναι τρόφιμα που παράγουν οξέα. Για τους επιβιώσαντες καρκίνου, όμως, που έχουν μειωμένη ικανότητα επεξεργασίας τέτοιων τροφών που παράγουν θειικό, φωσφορικό ή οργανικό οξύ, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος θνησιμότητας στο τριπλάσιο, ειδικά εάν στο παρελθόν ήταν καπνιστές, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Medicine.
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διατροφικές οδηγίες για τους επιζήσαντες από καρκίνο.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο ανέλυσαν διατροφικά μοτίβα σχεδόν 3.000 γυναικών που είτε κάπνιζαν στο παρελθόν είτε δεν είχαν καπνίσει ποτέ αλλά είχαν νοσήσει από καρκίνο του μαστού.
«Τα τρόφιμα που παράγουν περισσότερα οξέα μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη θνητότητα από όλες τις αιτίες, όχι μόνο από καρκίνο. Κάποιες γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο ακολουθούσαν διατροφή με πολλά οξέα, αλλά αν ήταν και πρώην καπνίστριες με ιστορικό για βαρύ κάπνισμα, ο κίνδυνός τους ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος από ό,τι σε εκείνες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ», αναφέρει η Tianying Wu, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας, η έρευνα της οποίας επικεντρώνεται στη διατροφή και σε αποτελέσματα υγείας σχετιζόμενα με την ηλικία μεταξύ ανθρώπων που έχουν νοσήσει από καρκίνο.
Διαβάστε περισσότερα στο: health4u.gr