Ποιες τροφές δεν πρέπει να καταναλώνουμε ωμές

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε κάποιες τροφές ωμές ή έστω μισομαγειρεμένες. Η ωμοφαγία είναι μια νέα τάση που έχει όλο και περισσότερους υποστηρικτές.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, η τροφή χωρίς μαγείρεμα έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά απ΄όταν τις μαγειρεύουμε.

Κατά πόσο όμως αυτό είναι υγιεινό και δεν εγκυμονεί κινδύνους;

Υπάρχουν τροφές που δεν πρέπει να τις τρώμε ωμές ούτε μισομαγειρεμένες γιατί υπάρχει ο κίνδυνος δηλητηρίασης.

 

ΖΥΜΗ

Τον περασμένο μήνα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΗΠΑ) προχώρησαν σε μια σημαντική υπενθύμιση εν όψει της εορταστικής περιόδου. Αυτή αφορούσε την μη κατανάλωση ζύμης μπισκότων και παρόμοιων συνταγών, καθώς μπορεί να περιέχει αυγά, τα οποία ενοχοποιούνται συχνά για σαλμονέλα όταν δεν έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα, το αλεύρι μπορεί να περιέχει επιβλαβή στελέχη βακτηρίων όπως το E.coli. Η μόλυνση πιθανόν οφείλεται στην έκθεση σε ζωικά περιττώματα που υπάρχουν στα πεδία σίτου και γύρω από αυτά.

 

ΠΑΤΑΤΕΣ

Οι ωμές πατάτες, ιδιαίτερα όσες είναι πράσινες, παράγουν σολανίνη. Πρόκειται για τοξικό αλκαλοειδές που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, διάρροια, πονοκέφαλο και νευρολογικά προβλήματα. Αποφεύγετε να καταναλώνετε πράσινες πατάτες, ακόμη και αν είναι μαγειρεμένες. Εκτός της σολανίνης, οι ωμές πατάτες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει εύκολα, με αποτέλεσμα να εκδηλώσετε σοβαρά πεπτικά προβλήματα.

 

ΧΟΙΡΙΝΟ

Χάρη στη νομοθεσία για την παραγωγή χοιρινού κρέατος, οι κίνδυνοι που συνδέονται με το μη μαγειρεμένο χοιρινό, έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, είναι δυνατό να ανευρεθούν παράσιτα όπως η Trichinella spiralis που προκαλεί τριχινέλλωση, τα βασικά συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν πυρετό, κοιλιακό άλγος και ναυτία, ενώ σε σοβαρότερη εκδοχή μπορεί να προκαλέσει μυαλγία, πρήξιμο του προσώπου ή των ματιών.

 

ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΣΟΛΙΑ

Η κατανάλωση ωμών κόκκινων φασολιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ναυτία, εμετό και διάρροια λόγω της φυτοαιμαγλουτινίνης, μιας λεκτίνης που υπάρχει και σε άλλες τροφές φυτικής προέλευσης, αλλά βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στα ωμά κόκκινα φασόλια. Η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ανάλογα με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης. Είναι λοιπόν απαραίτητο να τα βράζετε καλά πριν τα καταναλώσετε.

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Big Brother: Aποχώρησαν ένα βήμα πριν τον τελικό

Αποχώρησαν λίγο πριν τον μεγάλο τελικό του Big Brother. Το τηλεοπτικό κοινό ψήφισε και αποφάσισε να βγάλει εκτός του big brother δυο παίκτες λίγες μέρες...

Μελάνια Τραμπ: Στην κάλπη με φόρεμα 4.500 δολαρίων

Η Μελάνια Τραμπ είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα των εκλογών στις ΗΠΑ. Η πρώτη κυρία της χώρας μαγνήτισε τα βλέμματα για την chic και...

Πιπέρι: Δείτε τα οφέλη του για την υγεία μας

Το πιπέρι είναι από τα μπαχαρικά που δεν λείπει από κανένα φαγητό. Τους δίνει νοστιμιά και τα κάνει λίγο πιο πικάντικα. Αλάτι και πιπέρι πάνε...

DIY: Φτιάξε ενυδατικό body spray με πράσινο τσάι

Θέλεις να ενυδατώσεις την επιδερμίδα σου που έχει ταλαιπωρηθεί από την έκθεση στον ήλιο και το αλάτι της θάλασσας; Η λύση είναι ένα ενυδατικό spray...

Μπισκότα με μέλι και φυστικοβούτυρο από τον Βέργαδο

Η ζαχαροπλαστική έχει ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες, γι' αυτό κι εμείς μπαίνουμε στην κουζίνα και φτιάχνουμε μπισκότα με μέλι και φυστικοβούτυρο.  Ο Χρήστος Βέργαδος μας δίνει την...