fbpx

Ποιες τροφές δεν πρέπει να καταναλώνουμε ωμές

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε κάποιες τροφές ωμές ή έστω μισομαγειρεμένες. Η ωμοφαγία είναι μια νέα τάση που έχει όλο και περισσότερους υποστηρικτές.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, η τροφή χωρίς μαγείρεμα έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά απ΄όταν τις μαγειρεύουμε.

Κατά πόσο όμως αυτό είναι υγιεινό και δεν εγκυμονεί κινδύνους;

Υπάρχουν τροφές που δεν πρέπει να τις τρώμε ωμές ούτε μισομαγειρεμένες γιατί υπάρχει ο κίνδυνος δηλητηρίασης.

 

ΖΥΜΗ

Τον περασμένο μήνα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΗΠΑ) προχώρησαν σε μια σημαντική υπενθύμιση εν όψει της εορταστικής περιόδου. Αυτή αφορούσε την μη κατανάλωση ζύμης μπισκότων και παρόμοιων συνταγών, καθώς μπορεί να περιέχει αυγά, τα οποία ενοχοποιούνται συχνά για σαλμονέλα όταν δεν έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα, το αλεύρι μπορεί να περιέχει επιβλαβή στελέχη βακτηρίων όπως το E.coli. Η μόλυνση πιθανόν οφείλεται στην έκθεση σε ζωικά περιττώματα που υπάρχουν στα πεδία σίτου και γύρω από αυτά.

 

ΠΑΤΑΤΕΣ

Οι ωμές πατάτες, ιδιαίτερα όσες είναι πράσινες, παράγουν σολανίνη. Πρόκειται για τοξικό αλκαλοειδές που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, διάρροια, πονοκέφαλο και νευρολογικά προβλήματα. Αποφεύγετε να καταναλώνετε πράσινες πατάτες, ακόμη και αν είναι μαγειρεμένες. Εκτός της σολανίνης, οι ωμές πατάτες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει εύκολα, με αποτέλεσμα να εκδηλώσετε σοβαρά πεπτικά προβλήματα.

 

ΧΟΙΡΙΝΟ

Χάρη στη νομοθεσία για την παραγωγή χοιρινού κρέατος, οι κίνδυνοι που συνδέονται με το μη μαγειρεμένο χοιρινό, έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, είναι δυνατό να ανευρεθούν παράσιτα όπως η Trichinella spiralis που προκαλεί τριχινέλλωση, τα βασικά συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν πυρετό, κοιλιακό άλγος και ναυτία, ενώ σε σοβαρότερη εκδοχή μπορεί να προκαλέσει μυαλγία, πρήξιμο του προσώπου ή των ματιών.

 

ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΣΟΛΙΑ

Η κατανάλωση ωμών κόκκινων φασολιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ναυτία, εμετό και διάρροια λόγω της φυτοαιμαγλουτινίνης, μιας λεκτίνης που υπάρχει και σε άλλες τροφές φυτικής προέλευσης, αλλά βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στα ωμά κόκκινα φασόλια. Η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ανάλογα με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης. Είναι λοιπόν απαραίτητο να τα βράζετε καλά πριν τα καταναλώσετε.

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τοξότης: 10 λόγοι που πρέπει να τον έχεις στη ζωή σου

Ο Δεκέμβρης είναι και επίσημα ο μήνας του Τοξότη! Ο Τοξότης είναι ένα καλοσυνάτο και γεμάτο θετική ενέργεια ζώδιο. Μπορεί για κάποιους να είναι παρεξηγημένο,...

Συνταγή για burritos με κοτόπουλο

Σήμερα σας ταξιδεύουμε στο Μεξικό με αυτή την εκπληκτική συνταγή για burritos. Μια γεύση που όλοι θα λατρέψετε, αφού η γέμιση του περιλαμβάνει είναι...

Τροφές για δυνατή μνήμη

Μια σωστή διατροφή μπορεί να μας γλιτώσει από πολλά προβλήματα υγείας που είναι πιθανόν να αποκτήσουμε σε βάθος χρόνου. Η μνήμη είναι ένα από αυτά...

Εύβοια: Ένας επίγειος παράδεισος που θα σας σαγηνεύσει (pics&vids)

Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα απλώνεται το δεύτερο σε έκταση νησί της Ελλάδας και το έκτο μεγαλύτερο της Μεσογείου, η μαγευτική Εύβοια. Η Εύβοια συνδιάζει...

Κατερίνα Νάκα: Με urban latin διάθεση

Η Κατερίνα Νάκα είναι από τις γυναίκες που προσέχουν την εμφάνισή τους και όταν πρόκειται για τη δουλειά της δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο στυλ...