Μια σωστή διατροφή μπορεί να μας γλιτώσει από πολλά προβλήματα υγείας που είναι πιθανόν να αποκτήσουμε σε βάθος χρόνου.
Η μνήμη είναι ένα από αυτά που μπορεί ν’ αντιμετωπίσουμε καθώς μεγαλώνουμε. Σε όλες έχει τύχει να ξεχνάμε πολύ βασικά πράγματα, από ονόματα μέχρι το τι φάγαμε χτες βράδυ.
Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και να μη το περάσουμε σαν κάτι ασήμαντο. Στη πραγματικότητα είναι πολύ σημαντικό.
Εδώ, έρχεται η διατροφή που μας βοηθάει να την επαναφέρουμε και να την κρατάμε πάντα σε εγρήγορσή.
Με το να προσθέσουμε τις παρακάτω τροφές στο διατροφικό μας πρόγραμμα θα μας απαλλάξει από τη πιθανότητα να ξεχνάμε.
ΚΑΣΤΑΝΟ ΡΥΖΙ
Το καστανό ρύζι είναι φιλικό για τον εγκέφαλο, επειδή περιέχει GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ), ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην πρόληψη των προβλημάτων μνήμης. Το GABA είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο και φυσικό χαλαρωτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να σε βοηθήσει να νιώθεις πιο ήρεμη και να σκέφτεσαι πιο καθαρά.
ΜΗΛΟ ΜΕ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ
Περιέχουν πολλή κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που φαίνεται πως προσφέρει προστασία από την εγκεφαλική εκφύλιση, δείχνει έρευνα από το Πανεπιστήμιο Cornell.
ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ
Σε έρευνα από το Πανεπιστήμιο της ανατολικής Φινλανδίας βρέθηκε πως άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε στο αίμα τους είναι, μεγαλώνοντας, περισσότερο προστατευμένοι από διαταραχές της μνήμης.
Εκτός από τον ηλιόσπορο, άλλες καλές πηγές της βιταμίνης Ε είναι το φουντούκι, το φιστικοβούτυρο, το μπρόκολο και το ελαιόλαδο. Η μελέτη έδειξε πως τα συμπληρώματα που δεν περιείχαν όλες τις μορφές της βιταμίνης Ε δεν είχαν αντίστοιχο αποτέλεσμα.
ΑΒΓΟ
Το αβγό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, μια μορφή βιταμίνης του συμπλέγματος Β απαραίτητη για τη λειτουργία της φαιάς ουσίας και την παραγωγή ενέργειας στον εγκέφαλο. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical διαπιστώθηκε ότι άνθρωποι που κατανάλωσαν χολίνη πριν από μαθησιακά τεστ μνήμης και γλώσσας σημείωσαν καλύτερη επίδοση.
ΚΑΦΕΣ
Ο καθημερινός σου καφές μπορεί να κρατάει τον εγκέφαλό σου σε φόρμα, αναφέρεται σε γαλλική έρευνα, που δείχνει πως γυναίκες άνω των 65 ετών που έπιναν 3 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ τη μέρα είχαν καλύτερη λειτουργία μνήμης.