Ο τόνος σε κονσέρβα δεν λείπει σχεδόν από κανένα νοικοκυριό. Σε σχέση με τον φρέσκο τόνο, είναι ένα φθηνό προϊόν που μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό στο ντουλάπι.
Ο τόνος κονσέρβα, είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και άλλα συστατικά, ωστόσο, πολλοί θα αναρωτηθούν αν πράγματι, είναι πραγματική υγιής.
Έχει πολλές ποικιλίες, αλλά στο σύνολό του είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες.
Ως γνωστόν, ο τρόπος με τον οποίο συσκευάζεται ο τόνος- σε νερό ή λάδι- μπορεί να επηρεάσει τη θρεπτική του αξία.
Ο τόνος κονσέρβα που συσκευάζεται σε λάδι, έχει περισσότερες θερμίδες και λίπος από αυτόν που συσκευάζεται σε νερό.
ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΤΟΝΟΥ
Πολλοί μπορεί να σκεφτούν πως ο τόνος κονσέρβα δεν είναι και τόσο υγιεινός. Αυτό, γιατί υπάρχει η πεποίθηση, πως όλα τα κονσερβοποιημένα προϊόντα κάνουν κακό στην υγεία μας.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι, για να εντάξουμε τον τόνο κονσέρβα στη διατροφή μας.
Συγκεκριμένα:
- Είναι μια πάρα πολύ οικονομική πηγή πρωτεΐνης
- Διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ορισμένες μάρκες μπορεί να κρατήσουν από 2 έως 5 χρόνια στο ντουλάπι
- Στην απώλεια βάρους, ο τόνος κονσέρβα είναι μια πολύ καλή επιλογή, επειδή είναι χαμηλή σε θερμίδες και με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
- Ο τόνος θεωρείται μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών, ακόμα και σε κονσέρβα. Τα ωμέγα-3, είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς, των ματιών και του εγκεφάλου.
- Περιέχει διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά βιταμίνη D και σελήνιο.
ΠΙΘΑΝΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Αυτό που είναι κάπως ανησυχητικό, όσο αφορά τον τόνο κονσέρβα, αφορά τη περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Επίσης, ένα μειονέκτημα είναι η περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο.
Κάτι άλλο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι πως , ο κονσερβοποιημένος τόνος είναι υψηλότερος σε αλάτι, απ’ότι ο φρέσκος.
Αν θελήσετε να να χάσετε βάρος, το ιδανικό είναι να επιλέξετε τόνο σε νερό και όχι σε λάδι, για να αποφύγετε την κατανάλωση περιττών θερμίδων.
Ο τόνος κονσέρβα είναι ένα γρήγορο σνακ, που μπορεί να μας λύσει τα χέρια όταν δεν έχουμε προλάβει να μαγειρέψουμε. Μπορούμε να τον καταναλώσουμε είτε σκέτο είτε σε συνδυασμό με κάποια σαλάτα.
Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι να επιλέγουμε τόνο κονσέρβα που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.