Η μεσογειακή διατροφή είναι πολύ γνωστή σ’ όλο τον κόσμο. Μάλιστα, αρκετοί την προτιμούν γιατί πολλές τροφές που περιλαμβάνει είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.
Μια από αυτές είναι το ελαιόλαδο. Είναι από τα βασικά στοιχεία μιας μεσογειακής διατροφής και το βρίσκουμε σε αφθονία.
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.Οι μύθοι γύρω από το όνομα του είναι πολλοί και κάποιοι από αυτοί δεν ισχύουν.
Ποιοι είναι και γιατί πρέπει να σταματήσουμε να τους πιστεύουμε;
ΟΙ ΜΥΘΟΙ
Χάνεται η γεύση του αν το κάψεις
Πολλοί θεωρούν ότι αν κάψουμε πολλή ώρα το ελαιόλαδο στη φωτιά, χάνεται η γεύση του και μαζί και όλα τα οφέλη για την υγεία. Γι’αυτό και πολλοί χρησιμοποιούν υποκατάστατα.
Σύμφωνα όμως με τον Διευθυντή του The North American Olive Oil Association, Joseph Profaci, το ελαιόλαδο αντέχει κανονικά στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμα καλύτερο είναι το έξτρα παρθένο, όταν θερμαίνεται, σύμφωνα με έρευνα του 2018.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ;
Το ελαιόλαδο συγκεκριμένα έχει όριο 160- 237 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχει μεγάλο εύρος γιατί εξαρτάται από το αν είναι έξτρα παρθένο ή επεξεργασμένο.
Ωστόσο, ακόμα και αν ξεπεράσει αυτήν τη θερμοκρασία, αποδεικνύεται ότι συνεχίζει να διατηρεί όλα του τα οφέλη, με μία πολύ μικρή υποβάθμιση. Είναι όπως όταν μαγειρεύουμε τα λαχανικά.
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Ποια είναι η ιδανική επιλογή για το μαγείρεμα ανάμεσα στο απλό και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο;
Το έξτρα παρθένο έχει περισσότερα οφέλη στην υγεία και πιο έντονη γεύση. Αν θέλουμε να φτιάξουμε γλυκό και χρειαζόμαστε λάδι, το απλό ίσως είναι καλύτερη επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουμε να το χρησιμοποιούμε κανονικά.