fbpx

Τι είναι το Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας

Μπορεί κάποιοι να μην το γνωρίζετε, αφού δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό.

Το Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας, είναι μια διατροφική διαταραχή, όπως είναι η νευρική ανορεξία και η βουλιμία.

Ενώ για τις δύο παραπάνω γνωρίζουμε τι συμπτώματα παρουσιάζουν, για το σύνδρομο υπερφαγίας δεν γνωρίζουμε και πάρα πολλά.

Σχετίζεται με τις διαταραχές πρόσληψης τροφής μη προσδιοριζόμενες και συνδυάζει συμπτώματα από διαταραχές της διάθεσης, του ύπνου και διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Αν ένα άτομο πάσχει από αυτό, η θερμιδική του πρόσληψη τη νύχτα υπερβαίνει το 40% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

Κάποιες έρευνες συνδέουν το σύνδρομο υπερφαγίας με τη παχυσαρκία, αλλά δεν είναι κάτι τεκμηριωμένο.

 

ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Οι πάσχοντες συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, πάσχουν από αϋπνία και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι υπερφαγικές κρίσεις είναι πιθανό να εμφανιστούν σε περιόδους μεγάλου άγχους και χρησιμοποιούνται από το άτομο για να καλύψουν τα συναισθηματικά κενά.

Οι τροφές που καταναλώνονται συνήθως βοηθούν τη σύνθεση της σεροτονίνης, δηλαδή καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.Η αύξηση της σεροτονίνης έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της διάθεσης και το άτομο νοιώθει μια συναισθηματική πληρότητα.

Αυτός ο τρόπος κατανάλωσης τροφής είναι λογικό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αρχικά, οι επιπτώσεις είναι ορατές στην εξωτερική εμφάνιση του πάσχοντος, αλλά και στην καθημερινότητά του αφού μειώνεται η αντοχή του, λαχανιάζει πιο γρήγορα, ιδρώνει περισσότερο και κουράζεται πιο εύκολα.

Όμως, εκτός από τη φυσική του κατάσταση, επηρεάζεται και η υγεία του οργανισμού, αφού τα επιπλέον κιλά που είναι αναμενόμενο να επιβαρύνουν το σώμα του ασθενή είναι η αιτία για να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση, να επηρεαστεί η λειτουργία της καρδιάς, οι αρθρώσεις καταπονούνται, προκαλούνται προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος σακχαρώδους διαβήτη.

 Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας για το σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας. Το μόνο σίγουρο είναι πως για να αντιμετωπιστεί και το άτομο να απελευθερωθεί από αυτήν την υπερφαγική κρίση, θα χρειαστεί ο ασθενής να συνεργαστεί με μια ομάδα ειδικών, με εφαρμογή προγραμμάτων που να στοχεύουν στην αλλαγή της συμπεριφοράς.

Αν λοιπόν, παρουσιάσετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα μη το αμελήσετε, γιατί χρίζει ιατρικής παρακολούθησης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

GNTM: Η Ρασέλ ποζάρει στο κρεβάτι και «ρίχνει» το instagram

Η Ρασέλ μπορεί ν' αποχώρησε από το Instagram, αλλά συνεχίζει να μας απασχολεί, ίσως και περισσότερο, απ' ότι πριν. Η γαζέλα του GNTM βρίσκεται εκτός...

GNTM: Η Ζενεβιέβ Μαζαρί παραδίδει μαθήματα στιλ μέσα από το instagram της

Η Ζενεβιέβ Μαζαρί μπορεί να έχει ένα αυστηρό προφίλ και οι περισσότεροι που αποφασίζουν να πάρουν μέρος στο GNTM να φοβούνται την κριτική της,...

GNTM: Η Ειρήνη Καζαριάν είναι full in love

Η Ειρήνη Καζαριάν έγινε γνωστή από το πρώτο GNTM του Star όπου κατάφερε ν’ αναδειχθεί η μεγάλη νικήτρια. Το μοντέλο μετά το τέλος του reality...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Μια αριστοκρατική παρουσία στη Βουλή

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη είναι δικαίως μία από τις πιο πολυσυζητημένες γυναίκες του πολιτικού στίβου. Γεννημένη στην Αθήνα στις 29 Απριλίου το...

Τα μπαχαρικά που πρέπει να προσθέσεις στην καθημερινότητά σου

Τα μπαχαρικά, είναι τα συστατικά που νοστιμίζουν τα φαγητά και ολοκληρώνουν ένα γευστικό αποτέλεσμα. Η χρήση τους όμως δεν περιορίζεται μόνο στη γαστρονομία, αλλά έχει...