Τι είναι το Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας

Μπορεί κάποιοι να μην το γνωρίζετε, αφού δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό.

Το Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας, είναι μια διατροφική διαταραχή, όπως είναι η νευρική ανορεξία και η βουλιμία.

Ενώ για τις δύο παραπάνω γνωρίζουμε τι συμπτώματα παρουσιάζουν, για το σύνδρομο υπερφαγίας δεν γνωρίζουμε και πάρα πολλά.

Σχετίζεται με τις διαταραχές πρόσληψης τροφής μη προσδιοριζόμενες και συνδυάζει συμπτώματα από διαταραχές της διάθεσης, του ύπνου και διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Αν ένα άτομο πάσχει από αυτό, η θερμιδική του πρόσληψη τη νύχτα υπερβαίνει το 40% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

Κάποιες έρευνες συνδέουν το σύνδρομο υπερφαγίας με τη παχυσαρκία, αλλά δεν είναι κάτι τεκμηριωμένο.

 

ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Οι πάσχοντες συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, πάσχουν από αϋπνία και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι υπερφαγικές κρίσεις είναι πιθανό να εμφανιστούν σε περιόδους μεγάλου άγχους και χρησιμοποιούνται από το άτομο για να καλύψουν τα συναισθηματικά κενά.

Οι τροφές που καταναλώνονται συνήθως βοηθούν τη σύνθεση της σεροτονίνης, δηλαδή καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.Η αύξηση της σεροτονίνης έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της διάθεσης και το άτομο νοιώθει μια συναισθηματική πληρότητα.

Αυτός ο τρόπος κατανάλωσης τροφής είναι λογικό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αρχικά, οι επιπτώσεις είναι ορατές στην εξωτερική εμφάνιση του πάσχοντος, αλλά και στην καθημερινότητά του αφού μειώνεται η αντοχή του, λαχανιάζει πιο γρήγορα, ιδρώνει περισσότερο και κουράζεται πιο εύκολα.

Όμως, εκτός από τη φυσική του κατάσταση, επηρεάζεται και η υγεία του οργανισμού, αφού τα επιπλέον κιλά που είναι αναμενόμενο να επιβαρύνουν το σώμα του ασθενή είναι η αιτία για να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση, να επηρεαστεί η λειτουργία της καρδιάς, οι αρθρώσεις καταπονούνται, προκαλούνται προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος σακχαρώδους διαβήτη.

 Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας για το σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας. Το μόνο σίγουρο είναι πως για να αντιμετωπιστεί και το άτομο να απελευθερωθεί από αυτήν την υπερφαγική κρίση, θα χρειαστεί ο ασθενής να συνεργαστεί με μια ομάδα ειδικών, με εφαρμογή προγραμμάτων που να στοχεύουν στην αλλαγή της συμπεριφοράς.

Αν λοιπόν, παρουσιάσετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα μη το αμελήσετε, γιατί χρίζει ιατρικής παρακολούθησης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κριθαράκι με κολοκύθια και μανιτάρια

Το κριθαράκι είναι ένα ζυμαρικό που συνήθως το μαγειρεύουμε με κρέας και κοκκινιστό. Αν δεν επιθυμούμε να φάμε ζωική πρωτεΐνη ή δεν το θέλουμε με...

Βιταμίνη C: Πως βοηθάει την λειτουργία του εγκεφάλου

Πολλά έχουμε διαβάσει για τη βιταμίνη C και πως αυτή είναι ωφέλιμη για τη γενική μας υγεία. Ήρθε η ώρα να μάθουμε και κάτι καινούριο...

Ψηλοτάκουνα: Έτσι θα τα καθαρίσετε σωστά

Όλες λατρεύουμε τα ψηλοτάκουνα και σίγουρα έχουμε αρκετά στη παπουτσοθήκη μας. Τα ψηλοτάκουνα, είναι από τα αγαπημένα υποδήματα των γυναικών που δεν μένουν στη ντουλάπα....

Καταπολέμηση κυτταρίτιδας με κακάο και κουβερτούρα

Κυτταρίτιδα, ο φόβος και ο τρόμος της γυναίκας. Και πως να μην είναι, αφού αφήνει σημάδια που δεν είναι και ότι πιο καλαίσθητο στο...

Ζώδια: Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις – Πώς μας επηρεάζει ο Ήλιος στο Ζυγό;

Ζώδια: Τι επιφυλάσσει η εβδομάδα που έρχεται; Πώς μας επηρεάζει ο Ήλιος στο Ζυγό; Διαβάστε αναλυτικά τις εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις. Κριός Κριέ, αυτές οι μέρες μπορούν...