Τι αλλάζει στο σώμα μας μετά τα 40;

Κάθε ηλικία έχει τη δική της χάρη. Όταν φτάνουμε τα 40-μια ηλικία σταθμός για τη ζωή της γυναίκας- σαφώς το σώμα μας αλλάζει, όπως συνέβη και στην ηλικία των 30.

Το μυαλό μας κάνει χίλιες δυο σκέψεις, του τύπου: πως πλησιάζουμε την εμμηνόπαυση κάτι που μας δημιουργεί ένα έξτρα άγχος.

Δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε, ούτε να προσπαθούμε να δείξουμε κάτι άλλο απ’ αυτό που είμαστε, εννοώντας πάντοτε την κρίση ηλικίας. Πρέπει να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας, παρά τις αλλαγές που παρατηρούνται πάνω μας.

Και ποιες είναι αυτές;

 

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ

Κατά μέσο όρο, μια γυναίκα παίρνει 15 κιλά μεταξύ των 40 και 55. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει εν μέρει λόγω της πτώσης του μεταβολισμού. Επιπλέον χάνουμε μυϊκό ιστό με ρυθμό έως και 5 τοις εκατό ετησίως ξεκινώντας από την ηλικία των 30 ετών, άρα στα 40 μας ο μεταβολισμός έχει πέσει σημαντικά, με αποτέλεσμα το σώμα μας να καίει πολύ λιγότερες θερμίδες.

 

Ο ΕΜΜΗΝΟΡΡΟΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ

Ενώ είναι εξαιρετικά απίθανο να εισέλθουμε στην εμμηνόπαυση στα 40 -η μέση ηλικία είναι 51-, μπορεί να δούμε κάποιες αλλαγές στον εμμηνορροϊκό σου κύκλο γύρω από την ηλικία των 40 ετών. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να συνεχιστούν για μια δεκαετία πριν συμβεί «η αλλαγή». Ονομάζεται περιμενώπαυση και ουσιαστικά είναι ο τρόπος του σώματος να μεταβεί στην εμμηνόπαυση.

 

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου προτείνει να κάνουμε μια πλήρης μαστογραφία στην ηλικία των 40 ετών. Όταν είσαι 30, οι πιθανότητές για καρκίνο του μαστού είναι μία στις 228. Στα 40-49 όμως οι πιθανότητες είναι 1 στα 69. Όταν πλησιάζουμε τα 40 καλό θα ήταν να κάνουμε συχνά αυτοεξέταση και να ήμαστε εξοικειωμένες με το σώμα μας για να ανιχνεύσουμε τυχόν αλλαγές στον ιστό του μαστού.

 

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΟΣΤΙΚΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ

Η πυκνότητα των οστών σου παραμένει αρκετά ικανοποιητική μέχρι την ηλικία των 35 ετών. Σε κάθε χρόνο που προστίθεται αργότερα, χάνουμε περίπου το 1% της συνολικής οστικής  πυκνότητας.

 

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΛΙΜΠΙΝΤΟ

Σε μια μελέτη που έγινε σε 827 γυναίκες, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας ενδιαφέρονται περισσότερο για το σεξ. Επίσης παράγουν λιγότερα ωάρια με αποτέλεσμα τα σώματά τους να διεγείρονται περισσότερο σεξουαλικά λόγω της μείωσης της γονιμότητας.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε τι πρέπει να κάνετε όταν σας δαγκώνει το παιδί σας

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων παιδιών είναι όταν σας δαγκώνουν. Συνήθως ξεκινάνε αυτή τη κακιά συνήθεια από 18 μηνών μέχρι την ηλικία των 3...

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, είναι ένας όρος που πολλοί έχουμε ακούσει, αλλά δε ξέρουμε περί τίνος πρόκειται. Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, είναι μια περίπλοκη διαταραχή,...

Ζώδια: Ημερήσιες προβλέψεις για 4/2

Τι λένε οι ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021; Πώς θα επηρεαστούν τα ζώδια και οι ημερήσιες προβλέψεις από τη Σελήνη στο Σκορπιό...

Τα πρώτα πράγματα που κοιτάει κανείς όταν έρχεται σπίτι σου

Δεν πρέπει να μας παραξενεύει το γεγονός πως όταν έχουμε επισκέψεις, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι μια «εξερεύνηση» θα  λέγαμε, στο σπίτι μας. Μπορεί...

Πως θα κάνεις τρέξιμο φορώντας τη μάσκα

Η νέα πραγματικότητα είναι γεγονός. Και αναφερόμαστε στη πανδημία και στις νέες συνθήκες που έχουμε αναγκαστεί ν' ακολουθούμε. Σαφώς και δεν θα φέρουμε τη...