Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Και επειδή το καλοκαίρι θέλουμε κάτι δροσιστικό και υγιεινό, τώρα πρέπει να τα τρώμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Ένα τέτοιο που είναι ωφέλιμο, δροσιστικό και ανάλαφρο είναι το καρότο.
Περιέχει πολλά στοιχεία που τα κατατάσσουν στα πιο θρεπτικά της οικογένειας των λαχανικών.
Οι ιδιότητες που έχουν είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους μας και τα οφέλη του θα σας εκπλήξουν.
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α , αλλά και βιταμίνες Β1, Β2 και νιασίνη.
ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, συμβάλλουν στη μείωση της LDL ή «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και καρδιακών επιπλοκών.
ΜΑΤΙΑ
Πρόκειται για το πιο γνωστό όφελος της κατανάλωσης καρότων, αν και υπάρχει ασάφεια γύρω από το θέμα. Οι επιστήμονες έχουν εξετάσει περισσότερο τα οφέλη από την πρόσληψη συμπληρωμάτων βήτα-καροτίνης και όχι από την κατανάλωση του λαχανικού. Παρότι τα καρότα δεν διορθώνουν την κακή όραση, παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη διατήρηση της υγείας των ματιών. Πολλοί άνθρωποι σε αναπτυσσόμενες χώρες έχουν αναπτύξει προβλήματα όρασης ως αποτέλεσμα της μη επαρκούς πρόσληψης αρκετής βιταμίνης Α.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΟΛΛΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ
Όπως συμβαίνει με το σπανάκι, τα μαγειρεμένα καρότα έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση, συγκριτικά με τα ωμά καρότα. Αυτό επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων και προστατεύει το σώμα από τις επιζήμιες επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Η έκθεση σε ελεύθερες ρίζες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ κ.ά.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τα καρότα είναι το ιδανικό σκαν, καθώς είναι πλούσια σε νερό και φτωχά σε θερμίδες. Ένα μεσαίο καρότο σας δίνει μόλις 25 θερμίδες.
ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΩΝ
Εκτός από βιταμίνη Α, τα καρότα είναι επίσης καλή πηγή ενός άλλου σημαντικού αντιοξειδωτικού που ενισχύει το ανοσοποιητικό: βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την επούλωση των τραυμάτων, επειδή είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, της κυριότερης πρωτεΐνης που βρίσκεται στο δέρμα και τους συνδετικούς ιστούς μας. Λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης της, βοηθά επίσης στην πρόληψη των κυτταρικών βλαβών.