Η σταφίδα, διαθέτει ιδιότητες απίστευτες για τον οργανισμό μας, γι’αυτό και δεν λείπει από την διατροφή μας.
Η σταφίδα ξεκίνησε να παράγεται πριν 5000 χρόνια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο.
Καταλαβαίνουμε, πως οι παλιοί γνώριζαν τα οφέλη της και τη χρησιμοποιούσαν είτε σκέτη αλλά και στα φαγητά τους.
Έχει τόσο μεγάλη διατροφική αξία που οι Ρωμαίοι γιατροί την πρότειναν σαν γιατρικό σχεδόν όλων των ασθενειών. Το 19ο αιώνα αυτό το προϊόν έφτασε μέχρι την Αμερική.
Στην ουσία είναι ένα αποξηραμένο φρούτο που περιέχει πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, υψηλά επίπεδα σιδήρου, καλίου και ασβεστίου. Δεν έχει καθόλου λιπαρά και χοληστερόλη, ενώ αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών.
Αν αναλύσουμε την διατροφική της αξία ανά 100 γρ. θα διαπιστώσουμε ότι περιέχει:
- 267 Θερμίδες
- 2,3 γρ Πρωτεΐνη
- 0,4 γρ Λίπος
- 67,8 γρ Υδατάνθρακες
- 720mg Κάλιο
- 93mg Ασβέστιο
- 1,3mg Σίδηρος
- 30mg Μαγνήσιο
- 30mg Φώσφορος
ΟΦΕΛΗ
Είναι τόσο ωφέλιμη για την υγεία μας αφού συσχετίζεται με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, προστατεύει από παθήσεις της στοματικής κοιλότητας και του καρδιαγγειακού συστήματος.
ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΣΝΑΚ
Οι σταφίδες αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ. Μπορούμε να τις απολαύσουμε με διάφορους συνδυασμούς, όλες τις ώρες της ημέρας,. Μερικές ωραίες ιδέες για σνακ με σταφίδες είναι:
1 μπολ βρώμη, λίγο γάλα και σταφίδες
1 κεσεδάκι γιαούρτι, μέλι, σταφίδες και λίγη κανέλα για τη νοστιμιά
Σπιτικό κέικ με σταφίδες
Κλασικό σταφιδόψωμο με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο
Πράσινη σαλάτα με 2-3 κ. σ. σταφίδες