Το πεπόνι είναι από τα πιο νόστιμα φρούτα του καλοκαιριού, πολύ δροσιστικό, αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος για να το συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας.
Εκτός των άλλων διαθέτει ιδιότητες άκρως θαυματουργές, αφού πρόκειται για ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό- 90%.
Και ως γνωστόν, το νερό είναι υπεραπαραίτητο για τον οργανισμό μας, αφού συμβάλλει στην ενυδάτωσή του και δεν τον αφήνει να «διψάσει».
Αυτό που μέχρι τώρα δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό, είναι πως το πεπόνι καταπολεμά την κυτταρίτιδα.
Όταν το σώμα «καταλάβει» ότι αρχίζει να στερεύει από υγρά αντιδρά με κατακράτηση. Το αποτέλεσμα; Εμφανίζεται στα επίμαχα σημεία η ενοχλητική όψη φλοιού πορτοκαλιού.
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition, ενεργοποιεί το μεταβολισμό μας. Εκτός των άλλων είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1 και Β3 που τονώνουν τον οργανισμό μας και του δίνουν ενέργεια.
ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το πεπόνι αποδίδει μόνο 34 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, 8,16 γρ. σε υδατάνθρακες, και 90 γρ. σε νερό.
Έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να επιβαρύνει το βάρος μας. Η χημική του ανάλυση, έδειξε ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο ενώ δε περιέχει χοληστερόλη.
Το πιο σωστό θα ήταν, το πεπόνι να τρώγεται όσο πιο ώριμο είναι, γιατί σε διαφορετική περίπτωση παρέχει ελάχιστα από τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία.
Εάν έχετε προσέξει όταν αγοράζετε ένα πεπόνι το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να το μυρίζουμε και να κοιτάμε το βάρος του. Όσο πιο έντονο είναι το άρωμά τους και με ικανοποιητικό βάρος τόσο πιο ώριμο είναι.
ΟΦΕΛΗ
Είναι πλούσιο σε ένα αριθμό συστατικών που μειώνουν την πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη και ταυτόχρονα προστατεύουν από διαφορετικούς τύπους καρκίνου.
Το πεπόνι και συγκεκριμένα, το cantaloupe, σύμφωνα με έρευνα έδειξε ότι διαθέτει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτιές ιδιότητες. Το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού είναι η αδενοσίνη, το ίδιο συστατικό που περιέχεται στα σκόρδα, τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια.
Είναι ένα φρούτο που βοηθά στην αραίωση του αίματος μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.
Έχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες καθώς εκτός της βιταμίνης C και Β- καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στη προστασία του οργανισμού από καρδιακά νοσήματα και άλλα προβλήματα που συνδέονται με τη μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης.
Η βιταμίνη Α που περιέχει βοηθά στη καλύτερη όραση και είναι η αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού.
Το κάλιο που έχει στη σύστασή του το πεπόνι συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας διουριτική δράση.
Όσοι από εσάς δεν τον έχετε εντάξει στη διατροφή σας, καλό θα ήταν να κάνετε την αρχή ώστε να ωφεληθείτε από τις τόσες θαυματουργές ιδιότητες του