Οι πρωτεΐνες είναι από τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να αυξήσουμε τη μυϊκή μας δύναμη αλλά και για την αποκατάσταση των μυών.
Οι πρωτεΐνες βοηθάνε επίσης τις γυναίκες να χάσουν περιττό βάρος, καθώς προκαλούν κορεσμό και επιταχύνουν τον μεταβολισμό.
Όσοι γυμνάζονται κάνουν μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, που σημαίνει ότι καταναλώνουν αρκετή ποσότητα κρέατος και για αρκετό διάστημα.
Ωστόσο, παρά τα οφέλη των πρωτεϊνών, πρέπει να γνωρίζουμε, πως κάνοντας μια πρωτεϊνική δίαιτα για πάρα πολύ καιρό, βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.
Πως το επηρεάζουν; Γιατί πρέπει να είναι συγκεκριμένο το χρονικό διάστημα που πρέπει να την ακολουθούμε; Γιατί πρέπει να είναι μετρημένη η κατανάλωσή της πρωτεΐνης;
Η σωστή πληροφόρηση μπορεί να μας γλιτώσει από πολλά θέματα υγείας.
ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΙΨΑ
Όταν τρώμε υπερβολική πρωτεΐνη, επιβαρύνεται η λειτουργία των νεφρών για την αποβολή της μέσω των ούρων και αυτό μπορεί να προκαλεί δίψα.
Έτσι αυξάνεται τη συχνότητα ούρησης και αποβάλλεται περισσότερο νάτριο, κάλιο και μαγνήσιο. Όσοι ακολουθούν δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και φτωχές σε υδατάνθρακες χρειάζονται περισσότερους από αυτούς τους ηλεκτρολύτες.
Καλές πηγές καλίου και μαγνησίου είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ Η ΔΙΑΡΡΟΙΑ
Αν αποκλείσουμε από τη διατροφή μας όλα τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα καρύδια, τους σπόρους, τα λαχανικά και τα φρούτα, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στο πεπτικό, όπως η δυσκοιλιότητα.
Οι πρωτεϊνικές δίαιτες προκαλούν μείωση των καλών βακτηρίων του εντέρου, επειδή δεν λαμβάνουμε αρκετά προβιοτικά από τις τροφές.
Όταν η χλωρίδα του εντέρου δεν έχει υγιή σύσταση, μπορεί να προκληθεί διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή εναλλαγή των δύο καταστάσεων, καθώς επίσης φούσκωμα και αέρια.
Για να προλάβουμε τη δυσκοιλιότητα, προσθέτουμε τουλάχιστον μία μερίδα προβιοτικών την ημέρα στη διατροφή μας, τρώγοντας σπαράγγια, μήλα, μπανάνες, προϊόντα ολικής άλεσης, κριθάρι, βρόμη, κρεμμύδια και σκόρδα.
ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
Οι πρωτεϊνικές δίαιτες αποκλείουν την πρόσληψη όλων των υδατανθράκων, γεγονός που μακροπρόθεσμα επηρεάζει τη διάθεση. Η ισορροπία της εντερικής χλωρίδας σχετίζεται με την ψυχική υγεία, το άγχος και την κατάθλιψη.
Κάποιοι άνθρωποι βρίσκονται σε εγρήγορση όταν ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες, ενώ άλλοι είναι υποτονικοί.
Ο λόγος είναι η απουσία σεροτινίνης -τα επίπεδα της οποίας αυξάνουν οι υδατάνθρακες- του νευροδιαβιβαστή της ευτυχίας.
Αν έχουμε κακή διάθεση λόγω της πρωτεϊνικής δίαιτας, προσθέτουμε στη διατροφή μας καλές πηγές υδατανθράκων αργής καύσης, όπως μια γλυκοπατάτα, μισό φλιτζάνι καστανό ρύζι ή ένα φλιτζάνι φρούτα με λίγα σάκχαρα, δηλαδή μήλα, ροδάκινα, αχλάδια και μούρα.
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΒΑΡΟΣ
Μια άλλη επίπτωση που μπορεί να έχει η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης, είναι η πρόσληψη βάρους.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κακή ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι το σώμα των ανθρώπων που αποκλείουν εντελώς τους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους, έχει την τάση να συγκρατεί τα παραπανίσια κιλά.
Όταν αρχίζουν να τρώνε ξανά καλούς υδατάνθρακες, συχνά χάνουν το κιλά που επιμένουν. Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους είναι ότι το παρακάνουμε με τις θερμίδες.
Αν αυξήσουμε τη μερίδα του κοτόπουλου ή των ψαριών, προσθέτουμε συμπληρώματα πρωτεΐνης σε όλα τα γεύματα και τα σνακ, αλλά δεν αφαιρούμε κάτι από το γεύμα μας.
Παίρνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που «καίμε» και έτσι αποθηκεύεται λίπος στο σώμα.
ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ
Αν ακολουθούμε μία δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες -κετογονική- η κακή αναπνοή είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κέτωσης, της διαδικασίας όπου το σώμα χρησιμοποιεί λίπος για την παραγωγή ενέργειας.
Η διαδικασία της κέτωσης μπορεί να έχει αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα, είναι όμως μια κατάσταση που μπορεί να γίνει επικίνδυνη μακροπρόθεσμα, π.χ. αν πάσχουμε από διαβήτη.
Πριν κάνουμε κετογονική δίαιτα, πρέπει να συμβουλευτούμε γιατρό.
ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΜΜΗΝΟΡΥΑΚΟ ΚΥΚΛΟ
Εάν κάνουμε κετογονική δίαιτα για μεγάλο διάστημα, είναι πιθανό να έχουμε ακανόνιστη περίοδο ή η περίοδός μας να κοπεί εντελώς.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός χρησιμοποιεί για ενέργεια τα αποθέματα λίπους, γεγονός που επηρεάζει τον μεταβολισμό, τα επίπεδα ορμονών και τη γονιμότητα.
Οι γυναίκες χρειάζονται συγκεκριμένη ποσότητα λίπους για να έχουν φυσιολογικά επίπεδα ορμονών για τη γονιμότητα και τη γενική υγεία τους και η κέτωση μπορεί να τα επηρεάσει.