Καλή η ηλιοθεραπεία, καλός ο ήλιος, αλλά άμα την «πατήσουμε» και καούμε τότε τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, καθώς ο πόνος και το τσούξιμο δεν υποφέρονται.
Καταφεύγουμε σε λύσεις, όπως οι κρέμες, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε.
Υπάρχουν τροφές που θα μας λύσουν τα χέρια στη περίπτωση που καούμε.
Έρευνες έχουν δείξει πως κάποια θρεπτικά συστατικά μπορούν να ενισχύσουν τη προστασία του δέρματος από τον ήλιο και να μειώσουν τον κίνδυνο για ηλιακό έγκαυμα.
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ;
ΝΤΟΜΑΤΑ
Το λυκοπένιο που περιέχει είναι ένα καροτενοειδές και αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από τον υπερβολικό ήλιο και ελαχιστοποιεί οποιαδήποτε φλεγμονώδη απόκριση στις βλάβες από το σώμα μας. Αυτά τα αποτελέσματα μεγεθύνονται όταν τρώμε μαγειρεμένες ντομάτες, γεγονός που καθιστά το λυκοπένιο πιο βιοδιαθέσιμο.
Σε γερμανική μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν 1/4 του φλιτζανιού τοματοπολτό με ελαιόλαδο κάθε μέρα για 10 εβδομάδες παρουσίασαν 35% λιγότερο κοκκίνισμα του δέρματος αφού είχαν εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία από εκείνους που δεν έτρωγαν την πάστα ντομάτας.
Σε άλλη μελέτη βρέθηκε ότι άτομα που έτρωγαν 5 κ.σ. πάστα ντομάτας καθημερινά για 3 μήνες παρουσίασαν 25% περισσότερη φυσική προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα.
ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
Τα εσπεριδοειδή -λεμόνι, λάιμ, πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ- έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Η έρευνα έχει βρει ότι μια μακροπρόθεσμη πρόσληψη βιταμίνης C μαζί με βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για ηλιακό έγκαυμα.
Εκτός αυτού, τα εσπεριδοειδή περιέχουν λιμονένιο, το οποίο έχει συσχετιστεί με 34% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, τα οποία δρουν για την προστασία των κυττάρων από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών -που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ηλιακού εγκαύματος- που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.
ΚΑΡΟΤΟ
Το καρότο είναι καλό για την υγεία των ματιών. Πέρα από αυτό βοηθάει και στη προστασία του δέρματός μας. Είναι μία από τις καλύτερες διαιτητικές πηγές βήτα-καροτενίου, το οποίο βοηθάει στη προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο, ενώ μελέτες έχουν δείξει πως μειώνει την ένταση του ηλιακού εγκαύματος.
ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΑΦΥΛΙ
Τα φυτοθρεπτικά συστατικά του μπορούν να επιβραδύνουν τον σχηματισμό καταστρεπτικών αντιδραστικών ειδών οξυγόνου που σχηματίζονται στα κύτταρα του δέρματος, τα οποία συνδέονται με την ηλιακή βλάβη και το καρκίνο του δέρματος.
Το σταφύλι περιέχει επίσης προανθοκυανιδίνες και άλλες πολυφαινόλες που βρίσκονται στους σπόρους της σταφυλής, οι οποίες αναστέλλουν τον καρκίνο του δέρματος που προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Toxicology and applied pharmacology διαπιστώθηκε ότι η κουερσετίνη στο σταφύλι ήταν υπεύθυνη για τη μείωση της οξειδωτικής βλάβης του DNA που προκλήθηκε από την έκθεση σε UVB και ήταν σε θέση να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τη σχετιζόμενη φλεγμονή.
ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ
Τα Ω3 λιπαρά οξέα που περιέχει ο λιναρόσπορος έχει πολλά πλεονεκτήματα και ένα από αυτά είναι η ενυδάτωση του δέρματος. Μπορούμε να τον καταναλώσουμε ωμό, ακόμα και να τον τρίψουμε στο δέρμα μας. Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι, να τον μαγειρέψουμε, γιατί θα καταστραφούν τα θρεπτικά συστατικά του.