Μια από τις συνήθειες που έχουμε πριν μαγειρέψουμε είναι να πλένουμε καλά τα τρόφιμα. Κι αυτό είναι το σωστό.
Τα λαχανικά για παράδειγμα θέλουν πολύ καλό πλύσιμο πριν καταναλωθούν ή μαγειρευτούν. Υπάρχουν όμως και κάποια τρόφιμα που ενώ δεν χρειάζεται τα πλένουμε από συνήθεια.
Αυτό μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό και βλαβερό για την υγεία μας και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Αν δεν γνωρίζετε ποια είναι αυτά τα τρόφιμα δώστε προσοχή στα παρακάτω.
ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Τα βακτήρια, με πιο γνωστό τη σαλμονέλα στο φρέσκο κοτόπουλο είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Πιστεύετε πως αν το πλύνετε θα τα απομακρύνετε; Λάθος μεγάλο. Το νερό βοηθά να εξαπλωθούν τόσο σε άλλα σημεία του κοτόπουλου, όσο και στα χέρια σας ή στο νεροχύτη.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι αν το κοτόπουλο έχει βακτήρια, αυτά θα σκοτωθούν κατά το μαγείρεμα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να το σκουπίσετε με ένα χαρτί κουζίνας και να το βράσετε δύο φορές.
Μετά την πρώτη βράση να αλλάξετε το νερό και κατόπιν να συνεχίσετε το μαγείρεμα. Επίσης, αν χρησιμοποιήσετε την ίδια κατσαρόλα, να την πλύνετε μετά το πρώτο βράσιμο.
ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ
Ισχύει το ίδιο με το κοτόπουλο. Επιπλέον, όταν πλένετε το κρέας προσθέτετε περισσότερη υγρασία, με αποτέλεσμα κατά το μαγείρεμα, να αλλοιωθεί η γεύση του. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας, πριν το μαγειρέψετε.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Δεν χρειάζονται μούλιασμα, ούτε πλύσιμο με άφθονο νερό. Σύμφωνα με κορυφαίους σεφ, επειδή τα μανιτάρια απορροφούν πολύ νερό, χάνουν τη γεύση τους κατά το μαγείρεμα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι ένα γρήγορο ξέπλυμα και μετά να τα σκουπίσετε καλά με ένα χαρτί κουζίνας. Ή να μην τα πλύνετε καθόλου και απλά να τα σκουπίσετε με μία νωπή πετσέτα.
ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Τα ζυμαρικά δεν πρέπει να πλένονται πριν το μαγείρεμα, διότι έτσι χάνεται το άμυλο που περιέχουν. Το ίδιο ισχύει και μετά το μαγείρεμα όπου δεν πρέπει να τα ξεπλένετε κατά το σούρωμα, διότι φεύγει το άμυλο και δεν «κολλάει» η σάλτσα. Εκτός και αν προορίζονται για σαλάτα.
Ωστόσο, σε αυτήν την κατηγορία δεν ανήκουν τα σιτηρά, όπως το ρύζι, που πρέπει να πλένονται πάντα πριν τα μαγειρέψετε.