Το βαλσάμικο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές, καθώς αντικαθιστά επάξια το απλό ξύδι. Είναι η τέλεια πινελιά στις σαλάτες μας γιατί τους δίνει τη δική του ξεχωριστή γεύση.
Από νοστιμιά είναι εξαιρετικό, αλλά εκτός αυτού έχει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία και τον οργανισμό μας.
Το «βαλσάμικο» είναι σκουρόχρωμο, αρωματικό , συμπυκνωμένο και προέρχεται από την γειτονική Ιταλία.
Παρασκευάζεται εξ’ ολοκλήρου ή εν μέρει από μούστο σταφυλιών. Όσο παλαιότερο είναι ένα βαλσάμικο ξύδι, δηλαδή όσο περισσότερο διαρκεί η διαδικασία ζύμωσης, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη του για την υγεία.
Γιατί πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας και σε τι βοηθάει τον οργανισμό μας;
ΠΕΨΗ
Τα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το βαλσάμικο, περιέχουν ένζυμα και προβιοτικά τα οποία ωφελούν την εντερική χλωρίδα. Όσοι τρώνε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά κινδυνεύουν λιγότερο από φούσκωμα και το σώμα τους απορροφά ταχύτερα τα θρεπτικά συστατικά.
ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται σε πολλές τροφές της μεσογειακής διατροφής αλλά και στο βαλσάμικο ξίδι, συμβάλλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και δημιουργίας πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών.
ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΑ ΘΕΙΩΔΗ ΑΛΑΤΑ
Οι άνθρωποι που έχουν ευαισθησία στα θειώδη άλατα, μπορούν να καταναλώνουν βαλσάμικο, το οποίο τα περιέχει φυσικά και όχι ως πρόσθετο συντηρητικό. Το τυρί, το οργανικό κρασί και το αυθεντικό βαλσάμικο περιέχουν θειώδη στη φυσική μορφή τους λόγω της διαδικασίας της ζύμωσης.