Η υγεία μας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας. Ο οργανισμός μας χρειάζεται όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία για να ανταπεξέρχεται στη δύσκολη καθημερινότητα. Ένα γερό ανοσοποιητικό, είναι το μυστικό της μακροζωίας.
Οι βιταμίνες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το ποιο σημείο του οργανισμού μας θέλουμε να τονώσουμε. Μια από τις πιο γνωστές, είναι και η βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη πήξη του αίματος. Αλλά, όχι μόνο γι’αυτό το λόγο.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Κ
‘Ενα από τα πιο βασικά οφέλη της, είναι στην υγεία των οστών, αφού συμβάλλει στη μεταφορά ασβεστίου στα οστά.
Στην ουσία πρόκειται για ένα σύμπλεγμα βιταμινών Κ1 και Κ2 με διακριτά οφέλη και πηγές λήψης.
Ως σύμπλεγμα το κοινό τους σημείο είναι πως αποθηκεύονται στο συκώτι και στους λιπώδεις ιστούς.
Η Κ1 είναι πιο χρήσιμη για την πήξη του αίματος, ενώ λαμβάνεται κυρίως από φυσικές τροφές και η Κ2 στην καλή υγεία των οστών και των αρτηριών και εντοπίζεται στη ζωική τροφή.
Το κύριο σύμπτωμα της έλλειψής της σχετίζεται με αιμορραγία διαφόρων μορφών.
ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΕΣ
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ1
Τη βιταμίνη Κ1 την λαμβάνουμε κυρίως από το καρότο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι, το kale και το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, το ελαιόλαδο, τα γογγύλια (παντζάρια), τα ρεβύθια, τα αυγά, το πλήρες γάλα, η σόγια, η κολοκύθα σε κονσέρβα, ο χυμός του ροδιού, η βρώμη κ.α
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ2
Η βιταμίνη Κ2, η οποία είναι απαραίτητη για τη μεταφορά του ασβεστίου στα κόκαλα και για την υγεία των δοντιών εντοπίζεται κυρίως στο χοιρινό και το κοτόπουλο και στα πλήρη γαλακτοκομικά.