Μεγαλώνουμε και αρχίζουν και φαίνονται τα πρώτα σημάδια γήρανσης στην επιδερμίδα του προσώπου μας.
Μας πιάνει πανικός, αν και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’αυτό, γιατί είναι η φυσική εξέλιξη της ζωής. Ή μήπως μπορούμε;
Υπάρχει μια βιταμίνη, την οποία τη γνωρίζουμε όλοι και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Αυτή είναι η βιταμίνη D. Παράγεται από το σώμα μας, όταν η επιδερμίδα μας έρχεται σε επαφή με τον ήλιο.
Έτσι θα καταλάβεις ότι λείπει βιταμίνη D
ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ
Είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της ανάπτυξης των κυττάρων, την ανάπτυξη των οστών, τη νευρομυϊκή λειτουργία, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και της ψυχικής διάθεσης, καθώς και για τη μείωση του κινδύνου της φλεγμονής.
Παρ’όλα αυτά πολλοί από εμάς την έχουν σε έλλειψη και αναγκάζονται να παίρνουν συμπληρώματα για να την φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα.
Γιατί να καταφεύγουμε σε τέτοιες λύσης, αφού υπάρχουν τροφές που μας την προσφέρουν απλόχερα;
ΣΟΛΟΜΟΣΑποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης D, ειδικά αν πρόκειται για ψάρι που δεν προέρχεται από ιχθυοτροφείο. Έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης D από όλες τις γνωστές τροφές αντιγήρανσης.
ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΓΑΛΑ
Υπάρχουν εδώ και χρόνια στην αγορά αρκετά προϊόντα που περιέχουν επιπλέον ποσότητα βιταμίνης D και σε συνδυασμό με το ασβέστιο που έχει το γάλα από μόνο του, αποτελεί ιδανική τροφή για την καλή υγεία των οστών.
ΜΟΥΡΟΥΝΕΛΑΙΟ
Είναι μια καλή εναλλακτική λύση για πρόσληψη βιταμίνης D. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, εικοσιπεντανοϊκού οξέος (EPA) και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA), τα οποία είναι επίσης καλοί παράγοντες για μια υγιή καρδιά.
ΑΒΓΑ
Ένα αβγό από κότα ελευθέρας βοσκής περιέχει 26,50 IU βιταμίνης D, ενώ είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12 και πρωτεΐνης. Ένα γεύμα με δύο μεγάλα αυγά περιέχει περίπου το ένα δέκατο της καθημερινής ανάγκης του οργανισμού σε βιταμίνη D.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Τα μανιτάρια έχουν την ικανότητα να παράγουν βιταμίνη D όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως, ακριβώς όπως κάνει και το ανθρώπινο σώμα. Η ποικιλία μανιταριών portobello έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης D (400 IU/85gr). Τα μανιτάρια shiitake θεωρούνται επίσης καλή πηγή βιταμίνης D (17,40 IU/85gr).
Τα μανιτάρια μεγαλώνουν φυσιολογικά στο σκοτάδι, αλλά ορισμένες ποικιλίες καλλιεργούνται πλέον σε υπεριώδες φως για να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D.