Το πιπέρι είναι από τα μπαχαρικά που δεν λείπει από κανένα φαγητό. Τους δίνει νοστιμιά και τα κάνει λίγο πιο πικάντικα.
Αλάτι και πιπέρι πάνε πάντα μαζί και αν θα παρατηρήσετε σε όλες τις συνταγές δεν παραλείπονται.
Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε, είναι πως το πιπέρι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, αφού βοηθά στην πρόληψη ασθενειών.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Προέρχεται από τα αειθαλή δάση της νότιας Ινδίας και ανήκει στην οικογένεια των Πιπεριδών. Είναι επίσης γνωστό με την επιστημονική σημασία «Piper nigrum» και αποτελεί τον «βασιλιά» των μπαχαρικών.
Έχει έντονο χαρακτηριστικό άρωμα, λόγω των ελαίων που περιέχει, όπως η πιπερίνη.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ
Είναι πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως σιδήρου, χαλκού, μαγγανίου, μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου. Περιέχει ακόμα, βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνες Β και Α, καροτενοειδή και λυκοπένιο.
ΟΦΕΛΗ
1.Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του εντέρου: Μελέτες έχουν δείξει ότι το μαύρο πιπέρι δρα στοχευμένα κατά των καρκινικών κυττάρων. Μελέτη του πανεπιστημίου του St. Louis διαπίστωσε ότι μπλοκάρει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Άλλη μελέτη του πανεπιστημίου του Michigan έδειξε πως το πιπέρι ενδέχεται να λειτουργεί προληπτικά στον καρκίνο του μαστού, καθώς περιορίζει την ανάπτυξη των πρωτογενών κυττάρων που δημιουργούν όγκους.
2. Βοηθά στην απώλεια βάρους: Το μαύρο πιπέρι ενισχύει την σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών. Επιπλέον, το εξωτερικό του στρώμα περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά που διεγείρουν τη διάσπαση των λιποκυττάρων. Αυτός είναι ο λόγος που τα περισσότερα βοηθήματα απώλειας βάρους περιέχουν μαύρο πιπέρι.
3. Καταπολεμά την ανάγκη για τσιγάρο: Μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Alternative and Complementary Medicine διαπίστωσε πως όταν οι χρόνιοι καπνιστές μυρίζουν μαύρο πιπέρι για δύο λεπτά μειώνεται η επιθυμία για νικοτίνη.
4. Συμβάλλει στην αποκατάσταση εγκεφαλικών βλαβών: Έρευνα του McCormick Science Institute διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα μαύρου πιπεριού βελτίωσε τη λειτουργία κατάποσης σε ασθενείς που υπέστησαν εγκεφαλικό, ενεργοποιώντας συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2012 από το Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters βρήκε πως η ουσία πιπερίνη στο μαύρο πιπέρι σταματά τη δράση του ενζύμου που μειώνει τη ντοπαμίνη και ενδέχεται να είναι αποτελεσματική για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ.