Το παντζάρι είναι από τις τροφές που δυστυχώς η πλειοψηφία δεν το έχει στη διατροφή της και κάνει μεγάλο λάθος, γιατί πρόκειται για μια θαυματουργή τροφή που θωρακίζει τον οργανισμό μας απέναντι σε πολλές ασθένειες.
Πιο ειδικά τα οφέλη του παντζαριού δεν περιορίζονται μόνο σε θέματα υγείας αλλά και ομορφιάς.
Και εφόσον η φύση μας το προσφέρει, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ιδιότητες τους. Παρακάτω, θα δείτε κάποια από τα σημαντικότερα οφέλη του.
ΈΧΕΙ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία, τη βητακυανίνη, η οποία δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό.
Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο, τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες.
ΜΑΣ ΟΜΟΡΦΑΙΝΕΙ
Περιέχει διοξείδιο του πυριτίου, που είναι ζωτικής σημασίας για το υγιές δέρμα, τα νύχια, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα οστά.
ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
Έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε ότι το φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών, μπορεί να μειώσει τόσο τη χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια.
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΟΥΧΟ
Το παντζάρι βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας στην αναγέννηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα περιέχει μεγάλη ποσότητα σε κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, αλλά και ίχνη από σπάνια μέταλλα, όπως ρουμπίνιο και κάσιο.
Παράλληλα, περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2 και φυσικά υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες. Ως εκ τούτου, τα παντζάρια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και συμβάλλουν στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής.
ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ
Τα παντζάρια περιέχουν πολύ σίδηρο, ο οποίος βοηθάει στη διάταξη της αιμοσυγκολλητίνης. Αυτή αποτελεί μέρος του αίματος που βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου και άλλων ουσιών σε διάφορα μέρη του σώματος.