Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου – Πρόληψη και δωρεάν εξετάσεις

Μέσα από την έρευνα και την καινοτομία, η επιστήμη έχει παρουσιάσει εξαιρετικές ανακαλύψεις σχετικά με τη διάγνωση της ασθένειας του καρκίνου. Ποιες δράσεις αναλαμβάνει η κοινωνία για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στην εποχή του Covid-19 και πού μπορείτε να πραγματοποιήσετε δωρεάν τεστ Παπανικολάου;

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου. H επιλεγμένη εκστρατεία για το 2021 είναι «I am and I Will/Είμαι εδώ και θέλω».

Μια πολυετής εκστρατεία στοχεύει στη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών, περισσότερων δράσεων ευαισθητοποίησης. Το φετινό σλόγκαν σηματοδοτεί υπενθύμιση της συλλογικής αυτής εκστρατείας.

Σκοπός της είναι να δώσει έμφαση στη διαπίστωση ότι μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης, και ότι επίσης μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας, συμμετέχει σε αυτήν την εκστρατεία για να καλέσει όλους, συλλογικά και ατομικά, να δεσμευτούν για την ενίσχυση των δράσεων που αποσκοπούν στη μείωση των επιπτώσεων του καρκίνου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση των Μ.Μ.Ε.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο. Μέχρι το 2030, οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι θάνατοι από καρκίνο θα αυξηθούν σε 13 εκατομμύρια.

Καρκίνος και θνησιμότητα στατιστικά

Τα στοιχεία για τη χώρα μας είναι άκρως απογοητευτικά και ακολουθούν τα ποσοστά καπνιστών. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, καπνίζει το 37% των ενηλίκων και 15.000 άτομα πεθαίνουν λόγω του εθισμού τους στο τσιγάρο και φυσικά λόγω των νοσημάτων που προκαλεί (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνο κ.ά.).

Καρκινοπαθείς και Covid-19

Οι καρκινοπαθείς ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο από τη λοίμωξη Covid-19. Μάλιστα, ο κίνδυνος του θανάτου αυξάνεται κατά 10 φορές σε περίπτωση προσβολής του ιού. Η Ελληνική Εταιρία Χειρουργικής Ογκολογίας προτρέπει τους ασθενείς με καρκίνο να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και τους συνιστά να συζητήσουν με τους ογκολόγους τους το θέμα του εμβολιασμού τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας.

Αν ο ασθενής έχει ήδη ξεκινήσει τα σχήματα χημειοθεραπείας o εμβολιασμός πρέπει να γίνεται με βάση τη συμβουλή του γιατρού του και οπωσδήποτε με μία χρονική απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον μίας εβδομάδος μετά το τέλος της χημειοθεραπείας και άλλο τόσο πριν από την έναρξη του επόμενου κύκλου. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία και ορμονικές θεραπείες (π.χ. για καρκίνο μαστού, προστάτου, κ.λπ.) μπορούν να εμβολιάζονται χωρίς ιδιαίτερο κίνδυνο. Ασθενείς με συμπαγείς όγκους που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία μπορούν να εμβολιάζονται κανονικά.

Πρόληψη 

Ο καρκίνος είναι μια πάθηση για την οποία έχουν ενοχοποιηθεί ποικίλες μεταλλάξεις του γενετικού υλικού. Για τις μεταλλάξεις αυτές φαίνεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο, πέραν των γονιδιακών, και περιβαλλοντικοί παράγοντες, για τους οποίους τόσο τα άτομα, όσο και οι οργανωμένες κοινωνίες μπορούν να παρέμβουν.

Δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση και, αντίστροφα, ο καρκίνος μπορεί να πλήξει ανθρώπους χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Η καρκινογένεση είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί χρόνο για να πραγματοποιηθεί και υπάρχουν συνήθως αρκετά στάδια μέχρι ένα φυσιολογικό κύτταρο να μετατραπεί σε καρκινικό. Στον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του καρκίνου συμβάλλει ποικιλία παραγόντων, που περιλαμβάνουν:

 • Ανωμαλίες στο γενετικό υλικό που οδηγούν σε βλάβες του κυττάρου.
 • Αδυναμία του αμυντικού συστήματος του οργανισμού να καταστρέψει τα παθολογικά κύτταρα.
 • Φαινόμενα που με την σειρά τους προκαλούνται από σύνθετους παράγοντες, όπως είναι  που περιλαμβάνουν έκθεση σε καρκινογόνα, μικρόβια και ιούς, κληρονομικές προδιαθέσεις, χρήση καπνού, διατροφικές συνήθειες.

Δωρεάν εξετάσεις από το Δήμο Αθηναίων 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Καρκίνο, που γιορτάζεται στις 4 Φεβρουαρίου, ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στις κλινικές του υγείας σε όλη την ελληνική πρωτεύουσα. Το σχέδιο δράσης του δήμου θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 3-5 Φεβρουαρίου και στοχεύει στην ενημέρωση και την προστασία των πολιτών καθώς και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά του καρκίνου.

Κάθε Δημοτική Κλινική εφαρμόζει αυστηρά πρωτόκολλα υγείας. Οι πολίτες που επιθυμούν να υποβληθούν σε δωρεάν εξετάσεις ελέγχου καρκίνου πρέπει να κλείσουν ραντεβού μέσω τηλεφώνου στις ακόλουθες κλινικές:

 • 1η Δημοτική Κλινική Υγείας – Κέντρο Αθήνας
  Test-Pap και δερματική εξέταση- 3-5 Φεβρουαρίου
  Εξέταση προστάτη – 4 Φεβρουαρίου
  78, οδός Σόλωνος, τηλ .: 210 3626587
 • 2η Δημοτική Κλινική Υγείας – Νέος Κόσμος
  Test-Pap- 3-5 Φεβρουαρίου
  οδούς Φανοσθένους & Φρεντερίκου Σμιθ, τηλ .: 210 9239865
 • 4η Δημοτική Κλινική Υγείας – Κολωνός
  Test-Pap- 3-5 Φεβρουαρίου
  Προποντίδου & 110 Αγίας Σοφίας, τηλ .: 210 5121921
 • 6η Δημοτική Κλινική Υγείας – Κυψέλη
  Test-Pap – 3-5 Φεβρουαρίου
  4Β Xανίων, τηλ .: 210 8836200

Πηγή: health4u.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αγγελική»: Δείτε ποιος ηθοποιός έχει δουλέψει ως ιχθυοπώλης

Οι ηθοποιοί της σειράς «Αγγελική» έχουν δημιουργήσει μεγάλο ενδιαφέρον στους τηλεθεατές και γι' αυτό θέλουμε να μάθουμε αρκετά πράγματα για εκείνους. Οι περισσότεροι έχουν συμμετάσχει...

Μέγαρο Μουσικής: Φωταγωγήθηκε ροζ για τον καρκίνο του μαστού

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, φωταγωγήθηκε στα ροζ την Πέμπτη (8/10), στο πλαίσιο του εορτασμού της Εκστρατείας για τον Καρκίνο του Μαστού. Η δράση (φέτος δεδομένων...

Σούπα ντομάτας: Tα οφέλη της στην υγεία μας

Η σούπα ντομάτας, πρέπει να ενταχθεί στο διατροφολόγιο μας καθώς έχει πολλά θετικά συστατικά για τον οργανισμό μας. Η σούπα ντομάτας είναι μια επιλογή για...

Συνταγή για burger με φρούτα

Πως θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι μπορείτε να φτιάξετε burger από φρούτα; Όχι μόνο για εσάς αλλά και για τα παιδάκια σας. Οι...

«Άγριες Μέλισσες»: Η σκληρή αλήθεια από το παρελθόν αλλάζει πολλά

Νέες αποκαλύψεις στις «Άγριες Μέλισσες» θα φέρουν πολλές αλλαγές. Οι «Άγριες Μέλισσες» καθηλώνουν το τηλεοπτικό κοινό, ενώ στα νέα επεισόδια η αγωνία θα «χτυπήσει κόκκινο».   Η...