Ο ανανάς είναι από τα πιο νόστιμα και εξωτικά φρούτα που κυκλοφορούν στην αγορά. Καταναλώνεται είτε σαν τροφή είτε σαν χυμός. Και στις δύο περιπτώσεις παίρνεις αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός σου.
Γιατί, έχει σημαντική διατροφική αξία; Έχεις αναρωτηθεί; Αυτό το πολύ δημοφιλές φρούτο με το υπέροχο χρώμα είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και άλλες χρήσιμες ενώσεις, όπως ένζυμα που μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή και τις ασθένειες.
Επίσης, πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Β, φυτικών ινών και μετάλλων, όπως το μαγγάνιο.
Οι λόγοι που το καθιστούν σπουδαίο για την υγεία είναι τρεις.
ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Οι ανανάδες έχουν χαμηλές θερμίδες αλλά έχουν ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό προφίλ θρεπτικών συστατικών. Ένα φλιτζάνι -165 γραμμάρια- κομμάτια ανανά περιέχει τα ακόλουθα:
Θερμίδες: 82.5
Λίπος: 1,7 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
Υδατάνθρακες: 21,6 γραμμάρια
Ίνες: 2,3 γραμμάρια
Βιταμίνη C: 131% του RDI
Μαγγάνιο: 76% του RDI
Βιταμίνη Β6: 9% του RDI
Χαλκός: 9% του RDI
Θιαμίνη: 9% του RDI
Φολικό: 7% του RDI
Κάλιο: 5% του RDI
Μαγνήσιο: 5% του RDI
Νιασίνη: 4% του RDI
Παντοθενικό οξύ: 4% του RDI
Ριβοφλαβίνη: 3% του RDI
Σίδερο: 3% του RDI
Οι ανανάδες περιέχουν επίσης ίχνη βιταμινών Α και Κ, φωσφόρου, ψευδαργύρου και ασβεστίου. Είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε βιταμίνη C και μαγγάνιο, παρέχοντας 131% και 76% των ημερήσιων συστάσεων, αντίστοιχα.
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τη διατροφή. Εν τω μεταξύ, το μαγγάνιο είναι ένα φυσικό ορυκτό που βοηθά στην ανάπτυξη, διατηρεί έναν υγιή μεταβολισμό και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που βοηθούν το σώμα σου να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι μια κατάσταση στην οποία υπάρχουν πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες στο σώμα.
Αυτές οι ελεύθερες ρίζες αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα του σώματος και προκαλούν βλάβες που συνδέονται με χρόνια φλεγμονή, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και πολλές επιβλαβείς ασθένειες.
Ο ανανάς είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε αντιοξειδωτικά γνωστά ως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα.
ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Ο καρκίνος είναι μια χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη. Η εξέλιξή του συνδέεται συνήθως με το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανανάς και οι ενώσεις του μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να ελαχιστοποιήσει το οξειδωτικό στρες και να μειώσει τη φλεγμονή.
Μία από αυτές τις ενώσεις είναι η ομάδα των πεπτικών ενζύμων που ονομάζονται βρομελίνη.
Μελέτες με δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν δείξει ότι η βρομελίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Για παράδειγμα, δύο μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έδειξαν ότι η βρομελίνη καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού και διεγείρει τον κυτταρικό θάνατο.