Ο καφές είναι ίσως το πιο διαδεδομένο ρόφημα παγκοσμίως. Και δικαίως, γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην πίνει καφέ- πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Πολλοί, ενώ απολαμβάνουν τον καφέ, επιδιώκουν να μειώσουν τα επίπεδα καφεΐνης που λαμβάνουν από αυτόν. Έτσι, καταφεύγουν στη λύση του ντεκαφεινέ.
Δεν είναι κάτι το διαφορετικό, είναι όπως ο κανονικός καφές, αλλά χωρίς καφεΐνη.Το κατά πόσο καλός ή κακός είναι για την υγεία μας, θα το διαπιστώσετε παρακάτω.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ;
Ο καφές, ως γνωστών, προέρχεται από κόκκους καφέ, αλλά στην περίπτωση του ντεκαφεινέ, έχει αφαιρεθεί το 97% της καφεΐνης.
ΠΟΣΗ ΚΑΦΕΙΝΗ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Ο ΝΤΕΚΑΦΕΙΝΕ;
Πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχει έστω και λίγη ποσότητα καφεΐνης στο ντεκαφεινέ. Η απάντηση είναι πως δεν είναι τελείως χωρίς καφεΐνη.
Στην ουσία περιέχει περίπου 3 mg ανά φλιτζάνι. Από την άλλη, ένα μέσο φλιτζάνι κανονικού καφέ περιέχει 70-140 mg καφεΐνης, ανάλογα με το τύπο του καφέ, τον τρόπο παρασκευής και το μέγεθος του φλιτζανιού.Καταλήγουμε στο συμπέρασμα, πως ακόμα και να έχει καφεΐνη, η ποσότητα είναι μικρότερη.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;
Γενικά ο καφές έχει αποδειχθεί περίτρανα πως έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Και μάλιστα θεωρείται ως η μόνη, μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στην δυτική διατροφή.
Οι ποσότητες αντιοξειδωτικών στον ντεκαφεινέ είναι παρόμοιες αν και μπορεί να είναι κατά 15% χαμηλότερες.
Επιπλέον, περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι καφέ χωρίς καφεΐνη της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, περιέχει 4,8% κάλιο και 2,5% νιασίνης.
Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες γύρω από τη συμβολή των εν λόγω αντιοξειδωτικών στην καλή μας υγεία, καθώς προσφέρουν προστασία ενάντια της καταστροφή ή πρόωρης γήρανσης των κυττάρων.Η διαδικασία αυτή σχετίζεται με πολλές ασθένειες, όπως για παράδειγμα νοσήματα του νευρικού συστήματος -νόσος Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον- του διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις.