Το μπρόκολο, αποτελεί μια σπουδαία πηγή θρεπτικών συστατικών που βοηθάει τον οργανισμό μας να θωρακιστεί από διάφορες ασθένειες.
Το μπρόκολο, μπορεί να μην είναι ευχάριστο στη μυρωδιά, αλλά δεν παύει να είναι ένα από τα κορυφαία τρόφιμα, αν θέλετε να κάνετε μια υγιεινή διατροφή.
Ένα φλιτζάνι ακατέργαστο μπρόκολο περιέχει 25 θερμίδες και λιγότερα από 5 γραμμάρια υδατανθράκων. Όταν το μαγειρεύουμε μας δίνει βιταμίνη Κ, η οποία βοηθάει το θρόμβο του αίματος και χρειάζεται για την υγεία των οστών.
Επίσης, το μαγειρεμένο μπρόκολο παρέχει βιταμίνη C, που βοηθάει το ανοσοποιητικό και το κολλαγόνο, ενώ δίνει πάνω από το 50% του στόχου χρώμιο. Αυτό είναι απαραίτητο για τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Διαβάζοντας, τα παραπάνω, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει, τα σπουδαία οφέλη που έχει στην υγεία μας. Ας τα δούμε αναλυτικά παρακάτω.
ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ
Οι φυσικές ενώσεις στο μπρόκολο δρουν σαν αποτοξινωτικά. Αυτό σημαίνει, ότι βοηθάνε στην απενεργοποίηση επιβλαβών χημικών ουσιών ή την απομάκρυνσή τους από το σώμα.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μπρόκολου συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.
Οι ενώσεις καταπολέμησης της φλεγμονής, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες στο DNA, μπορούν να βοηθήσουν σε ήδη υπάρχουσες φλεγμονές, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος κ.α.
ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
Κάποια θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου συνδέονται με την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού ιστού, καθώς και στη προστασία της γνωστικής λειτουργίας καθώς μεγαλώνουμε.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Το μπρόκολο προστατεύει την καρδιά, μειώνοντας τη βλάβη στις αρτηρίες, που οδηγεί σε σκλήρυνση, η οποία είναι «προάγγελος» για εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακής προσβολής.
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ
Το μπρόκολο περιέχει ενώσεις που εξουδετερώνουν τις καρκινογόνες ουσίες και να αποτρέπουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΓΕΡΩΝ ΟΣΤΩΝ
Το μπρόκολο έχει πολλά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον σχηματισμό οστών και την μη απώλεια της οστικής πυκνότητας.
Ποια είναι αυτά; Η βιταμίνη Κ, το κάλιο, το μαγνήσιο, το φώσφορο και το ασβέστιο συνεργάζονται για τη βελτίωση της οστικής μάζας και την αντοχή των οστών.