Η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» δεν είναι μύθος τελικά. Το μήλο είναι από τα βασικά φρούτα που πρέπει να περιλαμβάνεται στη διατροφή μας για να έχουμε μια υγιεινή ζωή μακριά από προβλήματα.
Το μήλο έχει σπουδαία οφέλη και αυτός είναι ένας λόγος για να το καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση.
Μπορεί να καταναλωθεί σκέτο σαν σνακ, αλλά και σε μια φρουτοσαλάτα, ή ακόμα και σε μια σαλάτα με λαχανικά.
ΛΕΥΚΑ ΚΑΙ ΥΓΙΗ ΔΟΝΤΙΑ
Ένα μήλο δεν θα αντικαταστήσει την οδοντόβουρτσα σας αλλά το δάγκωμα και το μάσημα του μήλο διεγείρει την παραγωγή σάλιου στο στόμα, μειώνοντας τη φθορά των δοντιών και τα επίπεδα των βακτηρίων.
ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια δείχνει ότι η κατανάλωση χυμού μήλου μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης του Αλτσχάιμερ.
Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη και έφαγαν μήλα παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή, της ακετυλοχολίνης και αποδείχθηκε ότι τα πήγαν καλύτερα στο τεστ με τον λαβύρινθο αποδεικνύοντας ότι τα μήλα μπορούν να βοηθήσουν τη μνήμη.
ΟΠΛΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Οι επιστήμονες από την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου , μεταξύ άλλων , συμφωνούν ότι η κατανάλωση πλούσιων σε φλαβονόλες μήλα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο πάγκρεας έως 23%.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cornell είχαν επίσης εντοπίσει ότι η φλούδα των μήλων είναι πλούσια σε ευεργετικές ουσίες και προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο ήπαρ, του παχέος εντέρου και του μαστού.
ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗ
Οι γυναίκες που τρώνε τουλάχιστον ένα μήλο την ημέρα έχουν 28% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη συγκριτικά με όσες δεν τρώνε. Τα μήλα είναι γεμάτα με διαλυτές φυτικές ίνες, το κλειδί για την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ
Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ γύρω από τη δράση του μήλου ενάντια στη χοληστερόλη, διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός μήλου οδήγησε στη μείωση της οξειδωμένης μορφής της κακής LDL χοληστερόλης.
Η έρευνα κράτησε 4 εβδομάδες και οι ερευνητές χορήγησαν σε άτομα μέσης ηλικίας είτε μήλο, είτε πολυφαινόλες -φυσικά αντιοξειδωτικά- από μήλο σε μορφή κάψουλας, είτε ένα εικονικό χάπι.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το μήλο, και όχι τόσο οι πολυφαινόλες του σε μορφή κάψουλας, κατάφεραν να μειώσουν την οξειδωμένη μορφή της LDL χοληστερόλης κατά 40%/
ΟΠΛΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΡΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑΣ
Είτε δεν μπορείτε να πάτε τουαλέτα ή απλά δεν μπορείτε να σταματήσετε, οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα μήλα μπορούν να βοηθήσουν. Η φλούδα του μήλο είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό και επίσης περιέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες, που είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα.
ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από δυσκοιλιότητα, διάρροια, κοιλιακό άλγος και φούσκωμα. Για τον έλεγχο αυτών των συμπτωμάτων οι γιατροί συνιστούν στον ασθενή να μην καταναλώνει γαλακτοκομικά και λιπαρά τρόφιμα και να ακολουθεί μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες.