Το κουνουπίδι, είναι μια τροφή, που πολύς κόσμος αποφεύγει να μαγειρέψει, καθώς στο μαγείρεμα μυρίζει έντονα.
Αυτό, όμως, είναι λόγος αυτός να μη το τρώμε;
Το κουνουπίδι, θα πρέπει να είναι το πρώτο που πρέπει να βάζουμε στο καλάθι των αγορών μας, όταν πάμε για ψώνια. Πρόκειται, για μια εξαιρετικά ωφέλιμη πηγή θρεπτικών στοιχείων και μπορούμε να το μαγειρέψουμε με διάφορους τρόπους.
Ποια είναι τα συστατικά εκείνα που το κάνουν ένα «υπερόπλο» για την υγεία μας;
Παρακάτω, θα διαπιστώσετε, για ποιους λόγους, πρέπει να μπει στη διατροφική μας ρουτίνα.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ
Ένα φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι περιέχει τα εξής:
- Θερμίδες: 27 γρ
- Ολικό λίπος: 0 γρ
- Υδατάνθρακες: 5 γρ
- Πρωτεΐνες: 2 γρ
- Φυτικές ίνες: 2 γρ
- Βιταμίνη Β2: 0,063 γρ
- Ασβέστιο: 22 mg
Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτά τα θρεπτικά συστατικά του, καθώς περιέχει 60% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C και το 14% της ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη Κ που βοηθάει τα οστά μας.
Πρέπει να γνωρίζουμε, πως όταν βράζουμε το κουνουπίδι, αυτό χάνει κάποια θρεπτικά συστατικά λόγω του νερού, ενώ όταν το τηγανίζουμε, είτε το βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, είτε στον ατμό, διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του.
Οπότε, μήπως είναι καλό να αναθεωρήσουμε το τρόπο μαγειρικής του;
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ
Δεν είναι δυνατόν να έχει τόσα θρεπτικά συστατικά και να μην ωφέλιμο για την υγεία μας. Το κουνουπίδι, είναι ένα «υπερόπλο» στη καταπολέμηση διάφορων παθήσεων. Ας δούμε που μας κάνει κάλο:
Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Το κουνουπίδι, είναι ένα λαχανικό, ιδανικό για τη καρδιά, χάρη στη φυτική ένωση. Η συγκεκριμένη ένωση, λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό, μειώνοντας τη φλεγμονώδη βλάβη που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες. Αυτή η διαδικασία, παίζει σημαντικό ρόλο, στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Έτσι, βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της αθηροσκλήρωσης.
Βοηθάει στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Η περιεκτικότητα του κουνουπιδιού σε σουλφοραφάνη, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η συγκεκριμένη ένωση, καταπολεμά τον καρκίνο με διάφορους τρόπους, όπως η προστασία των κυττάρων από βλάβες στο DNA.
Bοηθάει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου
Το κουνουπίδι είναι μια πηγή, ενός θρεπτικού συστατικού που χρειαζόμαστε για να έχουμε καλή διάθεση και μνήμη. Τη χολίνη. Επίσης, η χολίνη είναι απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου μας.
Ισορροπεί τους ηλεκτρολύτες μας
Το κουνουπίδι, είναι από τις τροφές που βοηθάνε στην εξισορρόπηση των επιπέδων των ηλεκτρολυτών μας. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα το νευρικό μας σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
Καταπολεμά την υπέρταση
Το κουνουπίδι, διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έτσι, βοηθάει τις αρτηρίες μας. Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 και οι φυτικές ίνες μας βοηθάνε να μειώσουμε τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL).
Ακόμα, το σκέφτεστε να συμπεριλάβετε το κουνουπίδι στη διατροφή σας;