Το κολοκύθι είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Δεν είναι τυχαίο που οι ειδικοί μας το συνιστούν τόσο στη δίαιτα όσο και στη διατροφή.
Πρώτον δεν παχαίνει και δεύτερον μας ομορφαίνει. Επιπλέον, μπορούμε να το καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους, όπως, βραστό, ψητό, ή τηγανητό.
Το κολοκύθι είναι εξαιρετική πηγή β- καροτίνης. Πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες. Ταυτόχρονα, διατηρεί το δέρμα μας λαμπερό, την όραση ισχυρή και το ανοσοποιητικό μας σε πολύ καλά επίπεδα.
Επίσης, σημαντικές είναι δύο από τα πιο σπάνια καροτονοειδή, η λουτεΐνη και η ζεοξανθίνη. Αυτές βοηθάνε αποτελεσματικά στην προστασία της ωχράς κηλίδας.
Αν νομίζετε πως έχει μόνο αυτά τα συστατικά κάνετε λάθος. Είναι από τις τροφές που είναι πλούσια σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο, σίδηρο και κάλιο.
Περιέχει ακόμα, βιταμίνες C, A, K και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Πράγμα που σημαίνει αντικαρκινική δράση.
Δεν παχαίνει
Το εντυπωσιακό είναι πως περιέχει 90% νερό και 15 θερμίδες ανά γραμμάριο. Είναι μια τροφή αρκετά ελαφριά και αλκαλική.
Οι αλκαλικές τροφές έχουν πολλά οφέλη. Για αρχή, συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Θέλουμε να χάσουμε κιλά, τρώμε κολοκύθια. Επίσης, μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Δρουν κατά των καρκινικών κυττάρων και μειώνουν την οξύτητα του σώματος.
Ρίχνει τη χοληστερόλη
Το κολοκύθι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Αυτές, εμποδίζουν τις τοξίνες να παραμείνουν στο παχύ έντερο. Κατά συνέπεια, οι ίνες πηγαίνουν και κολλάνε στα οξέα της χολής, τα οποία κατά τη διαδικασία της πέψης εκκρίνονται στο συκώτι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ρίχνουν τη χοληστερόλη στα φυσιολογικά επίπεδα.