Στις ημέρες μας, κυριαρχεί η άποψη ότι ο οργανισμός μας έχει αρκετές βιταμίνες το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, υποφέρει από ανεπάρκεια βιταμινών τον χειμώνα, ενώ την άνοιξη, η έλλειψη βιταμινών αυξάνεται και η κατάσταση επιδεινώνεται.
Η άποψη αυτή δεν είναι απόλυτα σωστή, διότι στην πραγματικότητα ο σύγχρονος τρόπος ζωής, μας επιτρέπει να αγοράζουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, εξωτικά ή μη , από τα καταστήματα όλο το χρόνο.
Φρούτα και λαχανικά
Οι βιταμίνες δεν παραμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό.
Είναι απαραίτητο να τις αναπληρώνουμε συνεχώς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οργανισμός μας δεν μπορεί να δημιουργήσει «αποθήκες βιταμίνης», όπως δημιουργεί με την ενέργεια σε μορφή λίπους. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των φρούτων και των λαχανικών, που τρώμε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, η βιταμίνη Β1 θα απορροφηθεί από τον οργανισμό σε 3-4 ημέρες, ενώ άλλες βιταμίνες μπορούν να έχουν διάρκεια «ζωής» για περίπου 2-6 εβδομάδες.
Μόνο οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, και Ε και Κ μπορούν να αποθηκευτούν στο υποδόριο λίπος και το ήπαρ, αλλά και αυτές δεν διατηρούνται περισσότερο από 2-2,5 μήνες.
Το φθινόπωρο και το χειμώνα, τις περισσότερες φορές καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά, που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια, και η ποσότητα των βιταμινών σε αυτά είναι πολύ λιγότερη από ό,τι στα λαχανικά που καλλιεργούνται στο έδαφος.
Διαβάστε περισσότερα στο: health4u.gr