Ένα από τα σοβαρά θέματα μιας γυναίκας σε σχέση με το σώμα της, εκτός από το βάρος, είναι και η εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
Πολλές από εμάς πιστεύουμε πως η κυτταρίτιδα συνδέεται άμεσα με τα κιλά μας.
Και όχι άδικα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι όταν έχουμε επιπλέον βάρος αρχίζουν να εμφανίζονται σημάδια κυτταρίτιδας.
Όμως, κάνουμε μεγάλο λάθος αν νομίζουμε πως οφείλεται μόνο σε αυτό. Υπάρχουν και άλλες αιτίες που συνδέονται με τη κυτταρίτιδα, αλλά έχουμε άγνοια γι’αυτές.
ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
- Κληρονομικότητα
- Παχυσαρκία
- Κακή διατροφή
- Ορμονικές διαταραχές
- Διαταραγμένη κυκλoφoρία αίματoς
- Καθιστική ζωή
- Μειωμένη κίνηση & φυσική δραστηριότητα
- Κάπνισμα
- Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και αναψυκτικών
- Δυσκοιλιότητα
- Παθολογικές καταστάσεις, όπως η κακή λειτουργία του ήπατος και οι ενδοκρινολογικές διαταραχές.
Έντονο άγχος και μεγάλες ψυχικές διακυμάνσεις συμβάλλουν στην έκκριση αδρεναλίνης, η οποία δυσκολεύει την ομαλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει και τις περιοχές με τάση εμφάνισης κυτταρίτιδας.
ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ
Συχνή κατανάλωση νερού, περίπου 8-10 ποτήρια την ημέρα. Η συχνή κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κυτταρίτιδας. Όχι μόνο μας κρατά ενυδατωμένες, αλλά το νερό βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, αλλά και στη λεμφική ροή.
Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Κάποια από τα αντιοξειδωτικά με την πιο ισχυρή δράση είναι η βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, φράουλα, ακτινίδιο, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κόκκινες πιπεριές), η βιταμίνη Ε (φυτικά έλαια, σουσάμι), τα φλαβονοειδή (εσπεριδοειδή, κεράσια, σταφύλια, μήλο, κουνουπίδι, κρεμμύδι, τσάι, χαμομήλι, κόκκινο κρασί και κακάο), το β-καροτένιο (καρότο, μπρόκολο, εσπεριδοειδή), το συνένζυμο Q (σόγια, σκουμπρί, σαρδέλες), ο ψευδάργυρος (θαλασσινά, ξηροί καρποί, δημητριακά) και το σελήνιο (δημητριακά, σουσάμι, ηλιόσπορος, αμύγδαλα)
Μείωση στην κατανάλωση αλατιού. Τρόφιμα πλούσια σε νάτριο είναι τα παστά, οι κονσέρβες, τα πατατάκια, τα αλμυρά τυριά και φυσικά το αλάτι που προσθέτουμε εμείς στα φαγητά μας.
Συχνή κατανάλωση ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λιπαρά ψάρια, και ταυτόχρονα περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται κυρίως στα ζωικά προϊόντα.
Περιορισμό στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, μιας και η περίσσεια του αλκοόλ στον οργανισμό εντείνει τη λιπογένεση.
Μείωση στην κατανάλωση γλυκών που περιέχουν πολλά λιπαρά και αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη.
Αύξηση στην κατανάλωση οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης που περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες.