Λένε ότι τα μανιτάρια είναι το κρέας των φτωχών.
Στα παλιά τα χρόνια όποιος δεν είχε χρήματα ν’ αγοράσει κρέας έτρωγε μανιτάρια, τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνη.
Με το πέρασμα των χρόνων, τα μανιτάρια κερδίζουν έδαφος στο διατροφολόγιο μας και μάλιστα υπάρχουν κάποιες ποικιλίες, οι οποίες είναι πανάκριβες.
Τα μανιτάρια, είναι μια εξαιρετικά θρεπτική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων, που βοηθάνε πολύ τον οργανισμό μας.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανιταριών που πωλούνται σε καταστήματα αγαθών πρώτης ανάγκης και ανάλογα με τα γούστα μας, αγοράζουμε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στον ουρανίσκο μας.
Η διατροφή μας θα βγει κερδισμένη από την κατανάλωση μανιταριών, οπότε αξίζει να έχουν μια θέση στο καλάθι των αγορών μας.
Παρακάτω, θα μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους λόγους που πρέπει να εντάξετε τα μανιτάρια στη διατροφή σας.
ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Τα μανιτάρια είναι η μόνη τροφή που παράγει από μόνη της βιταμίνη D. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα μανιτάρια εκτίθενται σε υπεριώδες φως, οπότε τη παράγουν.
Για παράδειγμα, η κατηγορία Portobello, που έχει υποστεί επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία, περιέχει περισσότερο από 100% της ημερήσιας τιμής για βιταμίνη D.
ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΚΡΕΑΣ
Η γεύση των μανιταριών έχει περιγραφεί ως «unami», μια ιαπωνική λέξη που σημαίνει «ευχάριστη αλμυρή γεύση» και αναφέρεται ως η Πέμπτη αίσθηση της γεύσης.
Τα μανιτάρια Portobello, έχουν πιο μέτρια γεύση και κρεμώδη υφή, γι’αυτό τα βλέπετε στη σχάρα ολόκληρα ή σερβίρονται σε ψωμάκια αντί για μπιφτέκια από κρέας.
ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΕΛΗΝΙΟ
Είναι από τις πλουσιότερες πηγές σε σελήνιο. Το μέταλλο αυτό λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό στο σώμα, προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες που οδηγούν σε διάφορες ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Επίσης, βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα.
ΒΟΗΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
Έχουν πολύ λίγες θερμίδες. Έχουν μόνο 20 θερμίδες σε μια μερίδα 5 μανιταριών ή ενός ολόκληρου μανιταριού Portobello.
Σε μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite, οι άνθρωποι που αντικατέστησαν το κρέας με τα μανιτάρια, στο μεσημεριανό τους γεύμα, μείωσαν σημαντικά την ποσότητα των θερμίδων και του λίπους που έπαιρναν, όταν έτρωγαν κρέας.
ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ
Είναι χωρίς χοληστερόλη αλλά μια καλή πηγή χιτίνης και β-γλυκάνης, οι οποίες βοηθάνε στη μείωση της χοληστερόλης.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Ιnternational Journal of Medicinal Mushrooms, διαπίστωσε πως μια συγκεκριμένη κατηγορία μανιταριών- τα ροζ μανιτάρια- μείωσε την ολική χοληστερόλη και την «κακή χοληστερόλη» (LDL) σε αρουραίους.
Είναι ώρα να τα εντάξετε στη διατροφής σας γιατί και γευστικά είναι αλλά κυρίως είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία μας.