Οι πιπεριές- όλων των χρωμάτων- είναι από τα βασικά και πιο γευστικά συστατικά που περιέχει η πλειοψηφία των φαγητών.
Είναι υλικά που ταιριάζουν σχεδόν με όλα και κάνουν ένα πιάτο να ξεχωρίζει λόγω των χρωμάτων αλλά και της νοστιμιάς του. Αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για να τις εντάξετε στη διατροφή σας.
Και δεν είναι ο μόνος. Οι πιπεριές είναι χαμηλές σε θερμίδες και πλούσιες σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά που τις κάνουν ιδανικές για μια υγιεινή διατροφή.
Τα οφέλη τους τεράστια αν κρίνουμε πως η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Και εφόσoν πρόκειται για λαχανικό κάνει ακριβώς το ίδιο.
Εκτός, όμως αυτών έχει και άλλες ιδιότητες πολύ σημαντικές που τις καθιστούν ένα απαραίτητο συστατικό.
ΥΓΕΙΑ ΜΑΤΙΩΝ
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι προβλημάτων όρασης περιλαμβάνουν εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη, οι κύριες αιτίες των οποίων είναι η γήρανση και οι λοιμώξεις.
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη – τα καροτενοειδή που βρίσκονται σε σχετικά υψηλές ποσότητες σε πιπεριές – μπορεί να βελτιώσουν την υγεία των ματιών όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες.
Στην πραγματικότητα, προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή – το ευαίσθητο στο φως εσωτερικό τοίχωμα του ματιού – από οξειδωτική βλάβη.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτά τα καροτενοειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τόσο του καταρράκτη, όσο και του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.
Έτσι, η προσθήκη πιπεριών στη διατροφή σου μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο οφθαλμικής βλάβης.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΝΑΙΜΙΑΣ
Η αναιμία είναι μια κοινή πάθηση που χαρακτηρίζεται από μειωμένη ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο. Μία από τις πιο συχνές αιτίες της αναιμίας είναι η έλλειψη σιδήρου, τα κύρια συμπτώματα της οποίας είναι η αδυναμία και η κόπωση.
Οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν μια αξιοπρεπή πηγή σιδήρου, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο.Στην πραγματικότητα, μια μεσαίου μεγέθους κόκκινη πιπεριά μπορεί να περιέχει το 169% του RDI για τη βιταμίνη C. Η διατροφική απορρόφηση σιδήρου αυξάνεται σημαντικά όταν καταναλώνεις φρούτα ή λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
Η κατανάλωση ωμών πιπεριών μαζί με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο – όπως κρέας ή σπανάκι – μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των αποθεμάτων σιδήρου του σώματός σου, μειώνοντας τον κίνδυνο αναιμία.