Τη ζάχαρη τη συναντάμε παντού. Στα γλυκά, στο καφέ μας- όσοι τον πίνουμε με ζάχαρη- ακόμη και στο φαγητό, για να του δώσει μια γλυκύτητα.
Παρ’όλα αυτά η κατανάλωση ζάχαρης, σχετίζεται άμεσα με το βάρος μας. Αν θέλουμε να αδυνατίσουμε, είναι το πρώτο πράγμα που κόβουμε μαχαίρι ή την αντικαθιστάμε με κάποια άλλη γλυκαντική ουσία.Η αρνητική της δράση, όμως δεν σταματάει μόνο στην πρόσληψη θερμίδων, αλλά έχει συνδεθεί με την ψυχική και πνευματική μας υγεία.
Σας ακούγεται περίεργο; Και όμως δεν είναι, αν δείτε με ποιο τρόπο το επιτυγχάνει.
ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΠΤΩΣΕΙΣ
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας επεξεργασμένης ζάχαρης μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα ανησυχίας, ενόχλησης και θλίψης.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Αυτό σχετίζεται με την απελευθέρωση της ινσουλίνης από το σώμα, η οποία βοηθά στην απορρόφηση της πλεονάζουσας γλυκόζης στη ροή του αίματος και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Με λίγα λόγια, το σώμα δουλεύει σκληρά για να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα ορμονών και στοιχείων, με αποτέλεσμα η απότομη αυτή εναλλαγή να προκαλεί τη νευρικότητα και την ενόχληση.
Οι αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα και οι συνακόλουθες συναισθηματικές μεταπτώσεις, μαζί με το τρέμουλο και την ένταση, είναι παρενέργειες της ζάχαρης που μπορούν να επιδεινώσουν το άγχος, αλλά και να μειώσουν την ικανότητα του σώματος να ανταποκριθεί στο στρες.
ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Η υπερκατανάλωση ζάχαρης προκαλεί ανισορροπία σε ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην κατάθλιψη και μπορεί ακόμα να αυξήσει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών στην ψυχική υγεία κάποιων ανθρώπων.
Μια μελέτη του 2017, μάλιστα, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης -πάνω από 67 γρ. την ημέρα- ήταν 23% πιο πιθανό να λάβουν διάγνωση κλινικής κατάθλιψης εντός πέντε ετών.
Βέβαια, επειδή η ζάχαρη είναι εθιστική, η πλήρης αποχή από την κατανάλωσή της έχει συνδεθεί σε κάποιες περιπτώσεις με κρίσεις πανικού και συμπτώματα στέρησης. Ωστόσο, τέτοια περιστατικά θεωρούνται σπάνια και αφορούν κυρίως άτομα που βιώνουν τη μετάβαση από την υπερβολική κατανάλωση στην πλήρη διακοπή.
ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
Σε πρόσφατη μελέτη τους, ερευνητές του UCLA βρήκαν ότι μια διατροφή με σταθερά υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη προερχόμενη από σακχαρούχα προϊόντα όπως αναψυκτικά επιβραδύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μνήμη και τη μάθηση.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κάποια γονίδια στον εγκέφαλο μπορούν να υποστούν βλάβη λόγω της φρουκτόζης, με αποτελέσματα που σχετίζονται ακόμα και με τη νόσο Αλτσχάιμερ, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.