Την ώρα που η χορτοφαγική διατροφή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής υπάρχουν υποκατάστατα του ζωικού γάλατος που είναι το ίδιο γευστικά και μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια το αγελαδινό γάλα.
Υπάρχει πληθώρα φυτικού γάλατος, όπως το γάλα καρύδας, το γάλα σόγιας και το γάλα αμυγδάλου. Βέβαια δεν έχει να κάνει μόνο με την χορτοφαγία αλλά και το γεγονός ότι δεν περιέχουν λακτόζη στην οποία κάποιοι άνθρωποι έχουν δυσανεξία.
Το γάλα αμυγδάλου κερδίζει συνεχώς έδαφος στην καθημερινότητα και μάλιστα στον Μεσαίωνα θεωρούνταν πιο αριστοκρατικό από το αγελαδινό.
Οι παλιοί κάτι περισσότερο ήξεραν, και γι΄αυτό σας παρουσιάζουμε τα οφέλη του γάλα αμυγδάλου.
Δεν περιέχει χοληστερόλη
Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, συμβάλλοντας στην μείωση της πιθανότητας εμφράγματος και εγκεφαλικού, σύμφωνα με την American Health Association, ενώ δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά. Αν έχετε θέμα με την χοληστερίνη είναι η κατάλληλη επιλογή.
Αποδίδει λίγες θερμίδες
Προτιμήστε το απλό αμυγδαλέλαιο χωρίς γλυκαντικές ουσίες και άλλους παράγοντες και γλιτώστε σχεδόν τις μισές θερμίδες από αυτές που λαμβάνεται από το αγελαδινό γάλα. Έχετε υπόψη σας, ότι περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη από το αγελαδινό γάλα ( 1 γραμμάριο αντί για 8 ανά φλιτζάνι) , γι’αυτό εμπλουτίστε το πρωινό σας και με άλλες πρωτεϊνούχες τροφές ( σόγια, αβγό,γαλοπούλα κ.α)
Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη
Μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Nutrition and Cancer Journal έχει δείξει ότι η κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη του προστάτη, καταστέλλοντας τα καρκινικά κύτταρα κατά 30%.
Κάνει καλό στα οστά
Λόγω του ότι περιέχει το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ασβεστίου, το αμυγδαλόγαλα κάνει καλό στα οστά και συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Έχει θετικές επιπτώσεις στο σάκχαρο
Το γάλα αμυγδάλου ( χωρίς πρόσθετα) είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη. Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη του, το σώμα σας θα χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες ως ενέργεια, έτσι ώστε τα σάκχαρα να μην αποθηκεύονται ως λίπος.
Αν δεν θέλετε ν’ αγοράσετε γάλα αμυγδάλου του εμπορίου μπορείτε να το παρασκευάσετε μόνοι σας στο σπίτι με πολύ λίγα υλικά. Να τονίσουμε ότι δεν διατηρείτε όσο το αγοραστό, γι’αυτό θα πρέπει να φτιάχνουμε κάθε φορά όσο χρειαζόμαστε.
Υλικά
1 φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα με τη φλούδα
4 φλιτζάνια νερό
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα για τουλάχιστον 12 ώρες σε καθαρό νερό με 1/5 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι.
Ξεπλένουμε τα αμύγδαλα καλά. Τα τοποθετούμε σε ένα μπλέντερ μαζί με το νερό και αναμιγνύουμε για μερικά λεπτά μέχρι το γάλα να γίνει κρεμώδες ( προσοχή γιατί το μείγμα θα διογκωθεί, οπότε πρέπει να προσέχουμε ώστε το μπλέντερ να μην είναι εντελώς γεμάτο).
Στραγγίζουμε το μείγμα σε ένα μπολ χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι ανάλογα με το πόσο υγρό θέλουμε.
Τοποθετούμε το γάλα σε γυάλινο μπουκάλι στο ψυγείο. Θα διατηρηθεί καλά για 3 με 6 μέρες
Να σημειώσουμε εδώ ότι μπορούμε να ρυθμίσουμε την πυκνότητα του γάλακτος ανάλογα με το πόσο νερό θα βάλουμε. Αν βάλουμε λιγότερο νερό θα γίνει πιο κρεμώδες.
Πηγή: news2u.gr