Θετική επίδραση στην ψυχολογία
Η πρακτική της γιόγκα μας φέρνει πιο κοντά με το σώμα μας, μας προσφέρει ευχάριστα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της εξάσκησης και βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία και των δύο φύλων. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της καραντίνας όλο και περισσότερος κόσμος στράφηκε στην online yoga, λόγω του άγχους και του στρες από τον κατ’ οίκον περιορισμό.
Παρακάτω δείτε 6 ασάνες (στάσεις) κατάλληλες για αρχάριους που βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους:
Sukhasana
Ή αλλιώς easy pose. Κάθεστε αναπαυτικά στα καθιστικά κόκαλα, με λυγισμένα τα γόνατα, ίσια την σπονδυλική στήλη, χαλαρούς τους ώμους, με τα χέρια πάνω στα γόνατα και τις παλάμες να κοιτούν προς τα πάνω. Αυτή η στάση συνήθως γίνεται στην αρχή της πρακτικής για να χαλαρώσουμε παίρνοντας βαθιές εισπνοές από τη μύτη και εκπνέοντας πάλι από τη μύτη. Μπορείτε να κλείσετε τα μάτια αν θέλετε, μετρώντας κάθε εισπνοή και κάθε εκπνοή που κάνετε σε 4 χρόνους.
Tadasana
Ή αλλιώς mountain pose. Σε αυτή τη στάση προσπαθούμε να είμαστε σε πλήρη ευθυγράμμιση, χωρίς να κάνουμε λόρδωση. Σφίγγουμε την περιοχή της κοιλιάς και τραβάμε προς τα μέσα τους γλουτούς. Αν θέλετε σηκώνεστε στις μύτες των ποδιών προσπαθώντας να ισορροπήσετε και τεντώνετε τα χέρια ψηλά. Μένετε για 4 με 5 αναπνοές.
Balasana
Ή αλλιώς child pose. Είναι η στάση ξεκούρασης. Για να πετύχετε αυτή τη στάση, ακουμπάτε τους γλουτούς στα πέλματά σας καθώς κάνετε μπροστινή κάμψη, έχοντας τα χέρια ή μπροστά τεντωμένα ή στο πλάι γύρω σας. Μένετε για 4 με 5 αναπνοές. Ακουμπάτε το κεφάλι στο στρωματάκι.
Setubandasana
Ή αλλιώς bridge pose. Η συγκεκριμένη ασάνα μπορεί μετριάσει το άγχος, τις ημικρανίες και την αϋπνία. Ξαπλώστε ανάσκελα ακουμπώντας στις ωμοπλάτες και όχι στον αυχένα, φέρτε τα πόδια σας πολύ κοντά στη λεκάνη, τα χέρια σας δίπλα στον κορμό σας με τις παλάμες προς τα κάτω. Εισπνέοντας ανασηκώστε τους γλουτούς χωρίς να κινείτε τα πόδια ή τα χέρια σας. Με τους γλουτιαίους προσπαθήστε να σηκωθείτε λίγο πιο ψηλά. Μετρήστε μέχρι το 5 καθώς εισπνέετε και εκπνέετε.
Navasana
Ή αλλιώς boat pose. Κάθεστε με όρθια πλάτη, τα πόδια λυγισμένα και τα πέλματά σας ακουμπούν στο στρώμα, φέρνετε τα χέρια σας δυο παλάμες πίσω από τη λεκάνη σας. Σηκώνετε τα πόδια σας με τα γόνατα να φτάνουν στο ύψος του στέρνου,τεντώνετε τα πόδια σας μπροστά και τοποθετείτε τα χέρια σας δίπλα στα πόδια σας. Προσπαθείτε να ισορροπήσετε, έχετε σφιχτή την κοιλιά σας και ίσια την πλάτη σας. Μένετε για 4 με 5 αναπνοές.
Shavasana
Ή αλλιώς corpse pose. Με αυτή την ασάνα τελειώνει ένα μάθημα γιόγκα. Η συγκεκριμένη στάση είναι αναγκαία καθώς κατά τη διάρκεια του μαθήματος έχουμε περάσει από πολλές στάσεις και έχουν αυξηθεί οι παλμοί μας. Η ασάνα αυτή θεωρείται από τις πιο σημαντικές καθώς ρίχνει την ενέργεια. Φαίνεται απλή αλλά δεν είναι. Πρέπει να παραδοθείτε στην απόλυτη χαλάρωση χωρίς να αφήνετε τις σκέψεις σας να σας επηρεάζουν. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται αρκετή υπομονή και εξάσκηση.
Ξαπλώνετε ανάσκελα, κλείνετε τα μάτια σας, τοποθετείτε τα χέρια σας δίπλα στον κορμό σας με τις παλάμες να κοιτούν προς τα πάνω, έχετε τα πόδια σας ανοιχτά όσο η λεκάνη σας. Χαλαρώνετε όλα τα σημεία του σώματός σας που νιώθετε ότι υπάρχει ακόμα ένταση. Αναπνέετε από τη μύτη και μένετε έτσι για 3 με 4 λεπτά. Για να επανέλθετε, κουνάτε αργά τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, φέρνετε τα γόνατα στο στήθος, γέρνετε προς την δεξιά πλευρά και σιγά σιγά έρχεστε πάλι σε Sukhasana.
Με την shavasana ο ρυθμός της αναπνοής και ο καρδιακός παλμός επιστρέφουν στο φυσιολογικό, η θερμοκρασία του σώματος επανέρχεται, οι μύες χαλαρώνουν.
Πηγή: health4u.gr