Το χταπόδι όπως και να το φάμε είναι εξαιρετικά νόστιμο. Είναι από τα μαλάκια που προτιμάμε όταν βγαίνουμε έξω για φαγητό.
Εκτός από ψητό μπορούμε να το δοκιμάσουμε σαν στιφάδο. Ίδια νοστιμιά, διαφορετικός τρόπος μαγειρέματος.
ΥΛΙΚΑ
- 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
- 1 και 1/2 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
- 1 και 1/2 φλ.τ.τσαγιού κόκκινο κρασί
- 1 φλ.τ.τσαγιού λάδι
- 3 φύλλα δάφνης
- αλάτι
- πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι και το καθαρίζουμε ως εξής:
Σκίζουμε τη σακούλα και αφαιρούμε το μελάνι και τα εντόσθια.
Τραβάμε το στόμα μαζί με το νεύρο για να βγει τελείως και με ένα μυτερό μαχαίρι αφαιρούμε τα μάτια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι να βράσει για 45 λεπτά.
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό.
Κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε ελαφρά το χταπόδι για 5 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και βραστό νερό να τα σκεπάσει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και το χταπόδι.