Το χοιρινό με σέλινο είναι ένα από τα παραδοσιακά φαγητά των Χριστουγέννων.
Το κάθε μέρος έχει τα δικά του παραδοσιακά φαγητά για τις ημέρες των εορτών, αλλά το χοιρινό με σέλινο είναι αρκετά γνωστό σε όλη την Ελλάδα και πρωταγωνιστεί σε πολλά γιορτινά τραπέζια.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό χοιρινό κρέας (σπάλα, λαιμός)
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
1 1/2 κιλό σέλινο (ρίζα και φύλλα)
1/2 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια του τσαγιού σπιτικό ζωμό κρέατος ή νερό
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού άνηθο, ψιλοκομμένο
2 αυγά
χυμός 2 λεμονιών
αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το κρέας μας και το κόβουμε σε μερίδες. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρέας και από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό και αφήνουμε το κρέας να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1-1 1/2 ώρα.
Παράλληλα καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τη ρίζα του σέλινου και τα φύλλα σε μέτριου μεγάθους κομμάτια.
Μισή ώρα περίπου, πριν ψηθεί το κρέας, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το σέλινο και τον άνηθο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Στο τέλος, εάν θέλουμε, ρίχνουμε το αυγολέμονό μας.