Οι τούρτες του Αγίου Βαλεντίνου έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες, καθώς οι περισσότερες από εμάς θέλουμε να φτιάξουμε ένα γλυκό με τα χεράκια μας για να το απολαύσουμε με τον αγαπημένο μας.
Οι τούρτες του Αγίου Βαλεντίνου έχουν το χαρακτηριστικό ότι είναι σε σχήμα καρδιάς, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο.
Εμείς, βρήκαμε εύκολες και πάνω απ’ όλα νόστιμες συνταγές για τούρτες για του Αγίου Βαλεντίνου, με τις οποίες θα δείξεις τις ικανότητές σου στη ζαχαροπλαστική και φυσικά θα το εκτιμήσει το ταίρι σου.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΤΕΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ
- Τούρτα σοκολάτα καρδιά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
ΥΛΙΚΑ:
2 πακέτα μπισκότα με γέμιση σοκολάτας
100 γραμ. βούτυρο λιωμένο κρύο
2 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα
250 γραμ. φράουλες φρέσκες κομμένες στα τέσσερα (πλυμένες και σκουπισμένες)
Για την κρέμα σοκολάτας:
500 γραμ. κρέμα γάλακτος
400 γραμ. σοκολάτα με περισσότερη από 60% περιεκτικότητα σε κακάο θρυμματισμένη
1 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. λικέρ φράουλα ή κονιάκ
λίγες φρέσκες φράουλες για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σπάμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το λιωμένο. Μ’ ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το απλώνουμε σε φόρμα– καρδιά. Πατάμε την επιφάνεια να ισιώσει. Απλώνουμε τη μαρμελάδα και την αλείφουμε.
Απλώνουμε τις φράουλες σε μια στρώση και τις πατάμε με το χέρι να κολλήσουν. Παγώνουμε τη βάση της τούρτας για 30΄.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος να έρθει σε σημείο βρασμού. Βάζουμε τη σοκολάτα σε μπολ. Περιχύνουμε με την κρέμα. Σκεπάζουμε για 1΄. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το λικέρ και το βούτυρο.
Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα να γυαλίσει το μείγμα.
Προσοχή: Αν δεν ζεστάνουμε καλά την κρέμα, η σοκολάτα δεν θα λιώσει και το μείγμα δεν θα πήξει. Αφήνουμε 10΄-15΄ να κρυώσει το μείγμα. Το αδειάζουμε σιγά σιγά πάνω στη βάση με τις φράουλες. Βάζουμε στο ψυγείο.
Σε 2-3 ώρες, ανάλογα με την ψύξη του ψυγείου που έχουμε, θα είναι έτοιμη.
- Τούρτα καρδιά από τον Άκη Πετρετζίκη
ΥΛΙΚΑ:
Για τη μους
- 10 γρ. νερό
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κρόκους, από μεσαία αβγά
- 100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
- 100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, λιωμένη
- 230 γρ. σαντιγί, ελαφρώς χτυπημένη
Για την επικάλυψη
- 200 γρ. βούτυρο, κακάο
- 200 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
- 1/2 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
Για τη σύνθεση
- 50 γρ. γλυκό του κουταλιού κεράσι
- παντεσπάνι, βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για τη μους
- Σε μπεν μαρί βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τους κρόκους και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 3-4 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Βάζουμε τη λιωμένη κουβερτούρα μέσα στην κουβερτούρα γάλακτος και ανακατεύουμε.
- Στο μπολ με τα αυγά βάζουμε εναλλάξ τις σοκολάτες και τη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα σιλικόνης σε σχήμα καρδιά. Από πάνω απλώνουμε το γλυκό του κουταλιού αγριοκέρασο.
- Κόβουμε το έτοιμο παντεσπάνι στο σχήμα της φόρμας σιλικόνης και το τοποθετούμε πάνω από τα υπόλοιπα υλικά. Μεταφέρουμε στην κατάψυξη να παγώσει καλά.
Για την επικάλυψη
- Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
- Βάζουμε το βούτυρο κακάο και αφήνουμε μέχρι να λιώσει. Προσοχή δεν θέλουμε να βράσει!
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη λευκή κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Μεταφέρουμε σε δοσομετρικό δοχείο, βάζουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ.
- Μεταφέρουμε στο ειδικό εργαλείο βαφής, χρωματίζουμε την τούρτα μας και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά!!!