Νόστιμη είναι και η πίτσα που παραγγέλνουμε και την απολαμβάνουμε εντός της επόμενης ώρας, αλλά δε συγκρίνεται με εκείνη που μπορείς να φτιάξεις μόνη σου, από το μηδέν, στο σπίτι σου.
Τώρα που ο χρόνος που περνάμε στο σπίτι – και στην κουζίνα οι περισσότερες – είναι πιο πολύς από αυτόν που συνηθίζαμε προ κορονοϊού, είναι ευκαιρία να μάθουμε να φτιάχνουμε μόνες την πιο νόστιμη και αφράτη ζύμη πίτσας.
Δεν είναι μόνο ότι μπορείς στη συνέχεια να προσθέσεις ό,τι υλικά θέλεις πάνω της, αλλά διαφέρει πολύ από την έτοιμη, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Επίσης, μην ξεχνάς ότι αποτελεί πιο οικονομική υπόθεση, ενώ σου προσφέρει και τη χαρά της δημιουργίας!
Εμείς έχουμε να σου προτείνουμε την πιο εύκολη συνταγή για σπιτική, αφράτη ζύμη πίτσας. Τα μόνα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή είναι οι μετρήσεις στα υλικά και η θερμοκρασία του νερού.
Για το λόγο αυτό, θα χρειαστείς σίγουρα ζυγαριά κουζίνας και καλό είναι να έχεις μαγειρικό θερμόμετρο για ακρίβεια στις μετρήσεις.
Η συνταγή:
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ξεκούρασης πριν το ψήσιμο: 1 ώρα 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα 50 λεπτά
Υλικά:
- 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 γρ. αλάτι
- 4 γρ. ξηρή μαγιά (ή 12 γρ. νωπή μαγιά)
- 24 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 500 γρ. νερό
- 55 γρ. λάδι (ελαιόλαδο)
Οδηγίες παρασκευής:
- Αν θέλεις να δημιουργήσεις ζύμη την οποία θα τοποθετήσεις στο ψυγείο για να ψήσεις μετά από ώρες ή και (έως 4-5) μέρες, τότε το νερό σου θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Τη νωπή μαγιά θα τη διαλύσεις στο νερό, ενώ την ξηρή θα την κρατήσεις εκτός νερού.
- Αν θέλεις να δημιουργήσεις ζύμη την οποία θα ψήσεις μετά από 1μιση ώρα, τότε:
– Αν χρησιμοποιήσεις νωπή μαγιά, φρόντισε ως πρώτο βήμα να τη διαλύσεις μέσα στο νερό το οποίο ιδανικά πρέπει να έχει θερμοκρασία 35 βαθμούς Κελσίου.
– Αν χρησιμοποιήσεις ξηρή μαγιά, τότε το νερό θα πρέπει να έχει θερμοκρασία 42 βαθμούς Κελσίου και δε χρειάζεται να διαλύσεις την ξηρή μαγιά στο νερό. Έχεις τα δύο υλικά ξεχωριστά. - Αν δεν έχεις θερμόμετρο, φρόντισε το νερό να είναι ζεστό και να το αντέχει το δάχτυλο σου, διαφορετικά αν είναι πολύ ζεστό θα «σκοτώσει» τη μαγιά σε κάθε περίπτωση.
- Ρίξε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακάτεψε καλά όλα τα στέρεα υλικά με ένα σύρμα χειρός. Αν χρησιμοποιείς ξηρή μαγιά, ρίξε την στο σημείο αυτό και ανακάτεψε ξανά με ένα σύρμα χειρός.
- Ρίξε το ζεστό νερό (ή το ζεστό νερό με τη νωπή μαγιά) και το λάδι μέσα στον κάδο του μίξερ με τα στέρεα υλικά και με την κεφαλή του γάντζου ζύμης ανακάτεψε σε χαμηλή ταχύτητα για να δημιουργηθεί η ζύμη. Αν δεν έχεις μίξερ, ανακάτεψε με τα χέρια.
- Μετά από 1-2 λεπτά, η ζύμη θα έχει πάρει μορφή. Αύξησε λίγο την ταχύτητα και άσε τη ζύμη να ζυμωθεί για άλλα 10 λεπτά περίπου, ώστε να «δουλέψει» η μαγιά και να κορδάρει η ζύμη. Αν δεν έχεις μίξερ, ζύμωσε με τα χέρια σου πάνω στον πάγκο της κουζίνας έως ότου γίνει λεία και ελαστική η ζύμη.
- Στο μεταξύ, λάδωσε τον πάτο και τα τοιχώματα σε 4 βαθιά μπολ. Μην το παρακάνεις με το λάδι, απλώς δε θέλουμε να κολλήσει η ζύμη.
- Μόλις κλείσεις το μίξερ, θα παρατηρήσεις ότι μέρος της ζύμης έχει κολλήσει στο κάτω μέρος του μίξερ και ότι είναι ζεστή. Αυτό είναι το αποτέλεσμα που θέλουμε, γι ’αυτό μην κάνεις το λάθος και βάλεις περισσότερο αλεύρι. Απλώς ξεκόλλα τη ζύμη με τη βοήθεια μιας χούφτας (ή σπάτουλας μαρίζ, ό,τι έχεις) και πιάσ’ την στα χέρια σου για να δεις πόσο ωραία έχει γίνει και πως δεν κολλάει τόσο πολύ όσο πίστευες.
- Χώρισε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη (για 4 πίτσες διαμέτρου 36 εκατ.), κόβοντας το ζυμάρι με μαχαίρι και όχι τραβώντας το.
- Πλάσε κάθε μέρος σε στρογγυλό σχήμα, προσπαθώντας να εγκλωβίσεις αέρα μέσα στη ζύμη και βάλ’ τα στα 4 μπολ με λάδι που έχεις ετοιμάσει.
- Τέλος, κάλυψε τα μπολ με διαφανή μεμβράνη ή με μια πετσέτα, και άφησέ τα σε θερμοκρασία δωματίου για να δουλέψει η μαγιά και να φουσκώσει η ζύμη, αν θέλεις να τα ψήσεις άμεσα.
- Η ζύμη πρέπει να ψηθεί το ελάχιστο 1μιση ώρα.